Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Samsung τονώνει μέρισμα και επαναγορές μετοχών

Εντείνονται οι απαιτήσεις για δραματικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της εταιρίας. Η Samsung ανακοίνωσε έκτακτο μέρισμα, ενώ θα εξετάσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του συνόλου του μεγαλύτερου ομίλου της Νότιας Κορέας.

Η Samsung τονώνει μέρισμα και επαναγορές μετοχών

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τονώσει το μέρισμα και θα εξετάσει αναδιάρθρωση της πολύ διευρυμένης αυτοκρατορίας Samsung, στην προσπάθεια να αμβλύνει τις εντεινόμενες απαιτήσεις για δραματικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του μεγαλύτερου ομίλου της Νότιας Κορέας.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Samsung τόνισε επίσης πως θα επιστρέψει στους μετόχους τυχόν μετρητά που θα ξεπεράσουν το ποσό των 70 τρισ. κορεάτικων γουόν, καθώς και ότι θα προσλάβει νέο, ανεξάρτητο διευθυντή της εταιρίας με παγκόσμια εμπειρία.

Όπως σημειώνει το MarketWatch, στα τέλη Σεπτεμβρίου η εταιρία είχε μετρητά ύψους λίγο παραπάνω από 70 τρισ. γουόν, μετά την αφαίρεση των χρεών.

Το πακέτο μέτρων της νοτιοκορεάτικης εταιρίας, το οποίο ονομάζεται «ολοκληρωτικός οδικός χάρτης» για την τόνωση της αξίας προς τους μετόχους, έρχεται έπειτα από πίεση από την πλευρά των επενδυτών και ιδιαίτερα ξένων ιδρυμάτων. Οι επενδυτές αυτοί ζητούσαν από τον όμιλο να αποχωριστεί περισσότερα από τα μετρητά του, να αναδιαρθρώσει την εταιρία και να κάνει πιο ποικίλες επιλογές όταν πρόκειται για μέλη του συμβουλίου.

Ένας από τους ακτιβιστές επενδυτές της εταιρίας, το αμερικανικό hedge fund Elliott Management που σχεδόν εκτροχίασε πέρυσι τη συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung, έκανε τον Οκτώβριο έκκληση ώστε ο όμιλος να προχωρήσει σε spinoff, να πληρώσει έκτακτο μέρισμα ύψους περίπου 30 τρισ. γουόν προς τους επενδυτές και έπειτα να υποσχεθεί απόδοση τουλάχιστον 75% των κερδών της εταιρίας κάθε χρόνο, μετά κεφαλαιουχικών δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v