Το ιταλικό δημοψήφισμα ίσως προκαλέσει τραπεζική κρίση, λένε οικονομολόγοι

Αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το ιταλικό δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε προβλήματα για τον τραπεζικό τομέα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τώρα και τον κίνδυνο μετάδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και Ιταλοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τα ρίσκα.

Το ιταλικό δημοψήφισμα ίσως προκαλέσει τραπεζική κρίση, λένε οικονομολόγοι

Το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτή την Κυριακή στην Ιταλία θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλλη μια τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Megan Greene, ανώτατη οικονομολόγο στη Manulife Asset Management.

Μιλώντας στην τηλεόραση του CNBC, η ειδικός ανέφερε πως «κατά την άποψή μου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα για τον τραπεζικό τομέα, ακόμη περισσότερο κι από τον πολιτικό κίνδυνο, και θα υπάρξει κάποια πολιτική αστάθεια».

«Αν έχετε μια κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα να ξαναπροκύπτει, όχι μόνο αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά επιπλέον η λύση που μπορεί να σκεφτεί ο Ρέντσι θα είναι να παραβιάσει τους κανόνες και να διασώσει τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα υπονομεύσει σε τεράστιο βαθμό την τραπεζική ένωση, που στην ουσία είναι η μοναδική περιοχή όπου έχουν σημειώσει πρόοδο στην Ευρώπη απ' όταν ξεκίνησε η κρίση», εκτίμησε η Greene.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ των Financial Times ανέφερε τη Δευτέρα -επικαλούμενο αξιωματούχους και ανώτατους τραπεζίτες- πως μέχρι και οκτώ ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν σε δυσχέρεια, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα.

«Οι επενδυτές μπορεί να μην ενδιαφέρονται πια να συμμετάσχουν, αν έχετε όλη αυτή την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία έπειτα από το δημοψήφισμα», επιβεβαίωσε η οικονομολόγος.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να μεταρρυθμίσει τον εκλογικό νόμο, ώστε η Ιταλία να έχει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται», πρόσθεσε.

Πάντως, Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει το δημοψήφισμα στις τράπεζες ή στην Ευρώπη. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, υποστήριξε τη Δευτέρα μιλώντας στο διεθνές δίκτυο ότι οι ανησυχίες της αγοράς για πιθανή πτώχευση είναι αβάσιμες.

Ο υπουργός ανέφερε πως τέτοιου είδους φόβοι ήταν εύλογοι το 2011, ωστόσο η χώρα έχει βελτιωθεί από τότε. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» στην Ευρώπη. «Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε μια πιο αδύναμη και πιο ασταθή χώρα, αλλά όχι και μια απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v