Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά έτους η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

Στο 106,5 ενισχύθηκε ο δείκτης της Κομισιόν για την οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, από 106,4 τον Οκτώβριο. Ωστόσο η άνοδος δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, αφού οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 107.

Σε υψηλά έτους η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης ήταν πιο αισιόδοξες τον Νοέμβριο, αν και οι κατασκευαστές έχουν περιορίσει τα επενδυτικά τους σχέδια, σε «απάντηση» στην αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου.

Η μηνιαία σχετική έρευνα της Κομισιόν αποκάλυψε πως παρότι οι κατασκευαστές είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι πωλητές λιανικής και οι κατασκευαστικές εταιρίες ήταν πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον Οκτώβριο, όπως ήταν και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, ο δείκτης της Κομισιόν για την οικονομική εμπιστοσύνη -ο οποίος αφορά ταυτόχρονα και σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές- ενισχύθηκε στο 106,5 τον Νοέμβριο από 106,4 τον Οκτώβριο. Η μέτρηση άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2015, μεταδίδει το MarketWatch.

Ωστόσο, η άνοδος ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, καθώς οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 107.

Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν, αφενός, για την απότομη υποτίμηση της στερλίνας και αφετέρου, για τις ενδείξεις αυξανόμενου προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο. Η ανθεκτικότητα στο περιβάλλον αυτό των τόσων κινδύνων, που καταδεικνύει η έρευνα του Νοεμβρίου, ίσως υπαινίσσεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης ισχυροποιείται ελαφρώς καθώς το 2016 φτάνει στο τέλος του.

Εντούτοις, ξεχωριστή έρευνα της Κομισιόν που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο -και η οποία διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο- αποκάλυψε πως οι κατασκευαστές έχουν μειώσει τα επενδυτικά τους σχέδια από την τελευταία φορά που ερωτήθηκαν, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και ότι προβλέπουν μέτρια αναβίωση για το 2017.

«Η πραγματική επένδυση στη βιομηχανία της μεταποίησης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1% στην ευρωζώνη το 2016», τόνισε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια σημαντική πτωτική αναθεώρηση από την ανάπτυξη 6% που ανέμεναν οι managers στην προηγούμενη έρευνα».

Σε όλη την Ευρώπη, οι επενδύσεις έχουν εμφανίσει μια πολύ πιο βραδεία ανάκαμψη από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόκειται για μια αδυναμία που πολλοί οικονομολόγοι αποδίδουν στα υψηλά επίπεδα της πολιτικής αβεβαιότητας.

Η αργή ανάκαμψη εμποδίζει, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%, ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν πως ο εδώ και πάνω από τρία χρόνια χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να έχει κάνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν συνηθίσει στις χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, η έρευνα της Κομισιόν έδειξε πως τα νοικοκυριά εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με πιο γρήγορο ρυθμό τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με οποιονδήποτε μήνα από τον Αύγουστο του 2014 και μετά. Το ίδιο περιμένουν και οι επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v