Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τουσκ απέρριψε έκκληση για προστασία «εκπατρισμένων» μετά το Brexit

Βρετανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ και των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τουσκ απέρριψε έκκληση για προστασία «εκπατρισμένων» μετά το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέρριψε απερίφραστα εκκλήσεις που απηύθυναν 81 Βρετανοί νομοθέτες, οι οποίοι του ζήτησαν να δράσει υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων ευρωπαίων πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες μετά το Brexit.

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον Τουσκ να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας που θα εγγυάται ότι οι Βρετανοί που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ευρωπαίοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε θα εξαναγκαστούν να φύγουν αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από το μπλοκ.

Ωστόσο ο πρόεδρος απέρριψε ωμά το αίτημα, καθώς και τους ισχυρισμούς των νομοθετών πως η Κομισιόν παρακωλύει προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, δημιουργώντας «ανησυχία και αβεβαιότητα».

Η καταγγελία των βουλευτών «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επιχείρημα, μόνο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», απάντησε ο Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους 81, την οποία δημοσιοποίησε μέσα από τον επίσημο ιστότοπό του την Τρίτη.

«Δε θα συμφωνούσατε ότι η μοναδική πηγή ανησυχίας και αβεβαιότητας είναι μάλλον η απόφαση για το Brexit; Και πως ο μόνος τρόπος να διαλυθούν οι φόβοι και οι αμφιβολίες όλων των πολιτών που τους αφορά, είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό;» τονίζεται στο γράμμα.

Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι οι Βρετανοί που είναι μέλη του ευρωκοινοβουλίου και επιθυμούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Βρετανών και ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό, θα ικανοποιηθούν αν η Τερέζα Μέι ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 αμέσως.

«Όπως κι εσείς, κι εγώ θα ήθελα να αποφύγω μια κατάσταση στην οποία οι πολίτες γίνονται ''διαπραγματευτικό ατού''στη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι «προκειμένου να μη συμβεί αυτό, θα χρειαστούμε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες λύσεις, οι οποίες, όχι μόνο θα ακούγονται ωραία, αλλά θα προσφέρουν στους πολίτες πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας».

Σχολίασε πως τον καθησυχάζει το να ακούει ότι οι Βρετανοί πολιτικοί ανησυχούν για τη μοίρα των ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη χώρα τους, «ιδιαίτερα εφόσον έχουμε συμπεράνει ότι ένας από τους κύριους λόγους για την ψήφο υπέρ του Brexit ήταν η απόρριψη της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Iain Duncan Smith, Βρετανός ευρωσκεπτικιστής και πρώην υπουργός, εκτίμησε πως η ΕΕ «παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις ζωές του κόσμου» και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να συμφωνήσουν ώστε να δοθεί τέλος στις εικασίες και να εξαλειφθεί η ανησυχία που αισθάνονται οι άνθρωποι για το μέλλον τους. Η ΕΕ για άλλη μια φορά βάζει τα συστήματα πάνω από τους ανθρώπους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v