Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εξαιρετικά αβέβαιη» η προοπτική για τη βρετανική αγορά κατοικιών

Τα επιτόκια έχουν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά και έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για τα βρετανικά ακίνητα. Η αγορά κατοικιών βρίσκεται σε σημείο καμπής, ενώ τα νοικοκυριά θα είναι όλο και λιγότερο ικανά να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

«Εξαιρετικά αβέβαιη» η προοπτική για τη βρετανική αγορά κατοικιών

Η προοπτική για τη βρετανική αγορά κατοικιών είναι «εξαιρετικά αβέβαιη» αφότου το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και η απόφαση για Brexit επέφεραν επιβράδυνση στις συναλλαγές, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα επιτόκια που βρίσκονται σε χαμηλό ρεκόρ έχουν προκαλέσει άνοδο τιμών για τα ακίνητα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι ιδιοκτήτες δανείζονται περισσότερα για να αγοράσουν ιδιοκτησίες ή να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Τα στεγαστικά προς βρετανικά νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,2% τους 12 μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα τους από το 2008 και μετά, επεσήμανε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η βρετανική αγορά κατοικιών ενδέχεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά το δημοψήφισμα και τα χρεωμένα νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε οικονομικές αναταράξεις όπως η υψηλότερη ανεργία, ανέφερε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου. Σε σχέση με πέρυσι, η ανάπτυξη στις τιμές κατοικιών για το τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβριο ήταν 2,8% έναντι 9% τους τρεις μήνες μέχρι το Φεβρουάριο, ανέφερε η BoE.

«Η αγορά κατοικιών έχει χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες, αν και έχει σημειώσει πιο ισχυρές επιδόσεις απ' ό,τι υπαινίσσονταν κάποιοι δείκτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα. «Ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον ενισχύει την προοπτική τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους», υπογράμμισε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, έπειτα από μια αύξηση φόρου τον Απρίλιο και τις πρόσφατες εξελίξεις, κοστίζει πλέον στον μέσο Λονδρέζο πάνω από 14 φορές τον ετήσιο μικτό, μισθό του, για να αγοράσει ένα σπίτι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρία στον τομέα των ακινήτων, Hometrack.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v