Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάρνεϊ: Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πληγούν αν απομονωθεί το Σίτι

Η Βρετανία είναι ο επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης, τόνισε ο διοικητής της BoE, επισημαίνοντας ότι πάνω από τις μισές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων της ηπείρου γίνονται στη χώρα. Βλέπει κινδύνους από παγκόσμιες πηγές, περιλαμβανομένων Τραμπ και Κίνας.

Κάρνεϊ: Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πληγούν αν απομονωθεί το Σίτι

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε σήμερα πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να δεχθούν πλήγμα σε περίπτωση που ανασταλεί η πρόσβασή τους στο Σίτι του Λονδίνου μετά τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της έκδοσης της εξαμηνιαίας αξιολόγησης κινδύνων για τις χρηματοοικονομικές αγορές, από την κεντρική τράπεζα, ο διοικητής ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ουσιαστικά ο επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης. Πάνω από τις μισές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων που γίνονται, πραγματοποιούνται στη Βρετανία από εταιρίες που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολύ συχνά από επενδυτές που έχουν τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Επιπρόσθετοι κίνδυνοι για την ευρωζώνη θα μπορούσαν να προκύψουν κατά συνέπεια της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τράπεζες που βρίσκονται στη Βρετανία προσφέρουν πάνω από τη μισή έκδοση χρέους και μετοχών από εταιρίες της ηπειρωτικής Ευρώπης και αντιστοιχούν σε πάνω από τρία τέταρτα της δραστηριότητας ξένου συναλλάγματος και παραγώγων στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ σύμφωνα με τον Guardian.

«Αν αυτές οι εταιρίες με έδρα στη Βρετανία αναγκαστούν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους μέσα σε μικρό χρονικό πλαίσιο, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος διακοπής στις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευρωπαϊκή πραγματική οικονομία», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στους κινδύνους που καταγράφει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνονται και οι αβεβαιότητες που προκύπτουν από το Brexit, το οποίο σύμφωνα με τον τραπεζίτη πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο «ήπια και με τάξη γίνεται».

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και το επίσημο διαζύγιο από την ΕΕ δεν έχουν ξεκινήσει και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εκτίμησε πως υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε οι εταιρίες να εφαρμόσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταστρώσει για το Brexit.

Όπως υποστήριξε, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη Βρετανία προέρχονται από διεθνείς πηγές, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Το κινεζικό χρέος είναι υψηλό, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι στην ευρωζώνη λόγω του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ επεσήμανε πως δεν αναμένει η επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη να είναι σοβαρή, αν και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια πιθανότητα η επιβράδυνση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να επιταχυνθεί λόγω ειδικών πολιτικών πρωτοβουλιών που πιθανώς θα πάρει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου».

«Αν και αυτό μπορεί να μην επηρεάσει άμεσα το Ηνωμένο Βασίλειο, αν επιβραδύνει τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης -και είμαστε ένα κράτος ελεύθερου εμπορίου, ένα από τα πιο ανοικτά στον κόσμο-, θα έχει παράπλευρες συνέπειες γι' αυτή την οικονομία», κατέληξε ο τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v