Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OΠΕΚ: Κόβει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια

Στη μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά από το 2008 κατέληξαν οι χώρες του OΠΕΚ. Ράλι άνω του 9% για το πετρέλαιο. Πάνω από τα 50 δολάρια το brent στο Λονδίνο.

OΠΕΚ: Κόβει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για μείωση παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη από το 2008.

Η συμφωνία προτείνει νέο «ταβάνι» παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα τρέχοντα επίπεδα των 33,7 εκατ. βαρελιών, μια μείωση της τάξεως του 1,2 εκατ. βαρελιών.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι έξι μήνες, ενώ μπορεί να επεκταθεί για άλλους έξι μήνες.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να περικόψει την παραγωγή της στα 10,06 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ η παραγωγή του Ιράν προσδιορίστηκε στα 3,797 εκατ. βαρέλια την ημέρα.  

Η συμφωνία πυροδοτεί ράλι για τον «μαύρο χρυσό». Στη Νέα Υόρκη καταγράφει κέρδη άνω του 8% ή κατά 3,7 δολάρια, στα 49 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο προσεγγίζει τα 51 δολάρια, με άνοδο 7,7%.  

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚ, αναφέρεται ότι «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει έρθει αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση από ανισορροπίες και μεταβλητότητα, που προκαλούνται κυρίως από το μέτωπο της προσφοράς». 

Τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ τονίζουν ότι οι «υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά είναι αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, ενώ δεν είναι βιώσιμες ή ευνοϊκές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Σημειώνουν επίσης πως η σταθερή συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς, τόσο εντός όσο και εκτός ΟΠΕΚ, θα βοηθήσουν την αγορά να αποκαταστήσει μια ισορροπία στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση αργού πετρελαίου. 

Οι ισορροπίες και η προκαταρκτική συμφωνία στο Αλγέρι

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική συμφωνία τον Σεπτέμβριο στο Αλγέρι για τον περιορισμό της παραγωγής γύρω στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι των 33,64 εκατ. βαρελιών που παράγονται σήμερα, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στο ήμισυ από τα μέσα του 2014.

Ο ΟΠΕΚ είχε δηλώσει πως θα εξαιρέσει το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία από τη μείωση της παραγωγής, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες από τις αναταραχές και τις κυρώσεις.

Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου είχε θεωρηθεί «νίκη» για το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη από καιρό υποστηρίζει πως θέλει να αυξήσει την παραγωγή της για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε λόγω των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ριάντ άλλαξε στάση και προσφέρθηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters, ενώ πρότεινε επίσης το Ιράν να περιορίσει την παραγωγή του στα περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η Τεχεράνη έχει στείλει μικτά σινιάλα, λέγοντας πως θέλει η παραγωγή της να φτάσει έως και 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στην επιστολή του προς τον ΟΠΕΚ, το Ιράν προτείνει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πιέσεις για υψηλότερα όρια στην παραγωγή ασκεί και το Ιράκ, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Σημειώνεται πως Ιράν και Ιράκ παράγουν συνολικά πάνω από 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι των 10,5 εκατ. της Σαουδικής Αραβίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v