Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη θα φτιάξει το δικό της Facebook σε 10 χρόνια, λέει ο ιδρυτής του Skype

Έρευνα αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη μετρά περισσότερες τεχνολογικές εταιρίας από την Κίνα και τις ΗΠΑ μαζί, με τη διαφορά ότι έχουν πολύ μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Όπως εκτιμά, ο επόμενος παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός θα προέλθει από την Ευρώπη.

Η Ευρώπη θα φτιάξει το δικό της Facebook σε 10 χρόνια, λέει ο ιδρυτής του Skype

Η επόμενη εταιρία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, του τύπου της Google ή του Facebook, θα είναι ευρωπαϊκή, υποστήριξε σήμερα ο Niklas Zennstrom, συνιδρυτής του Skype, μιλώντας στο CNBC.

Η Ευρώπη έχει δυσκολευτεί πολύ να ανταποκριθεί στους ρυθμούς με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν τεχνολογικές εταιρίες με κεφαλαιοποίηση ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων. Η πρώτη τέτοια ευρωπαϊκή εταιρία ήρθε φέτος, όταν η γερμανική εταιρία λογισμικού, SAP, είδε την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η εταιρία Atomico αποκάλυψε πως η Ευρώπη έχει περισσότερες εισηγμένες, τεχνολογικές εταιρίες απ' ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί, καθώς ο αριθμός τους αγγίζει τις 914. Συνηθώς, όμως, έχουν μικρότερες αποτιμήσεις, με τις 615 από αυτές να έχουν χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση από 100 εκατ. δολάρια.

Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις 197 τεχνολογικές εταιρίες έχουν κεφαλαιοποίηση αγοράς χαμηλότερη των 100 εκατομμυρίων.

Στο ανώτατο όριο του εύρους, οι ΗΠΑ μετρούν 17 εισηγμένες εταιρίες με αποτίμηση άνω των 50 δισ. δολαρίων, έναντι μόλις μίας στην Ευρώπη, του γερμανικού κολοσσού SAP. Ωστόσο, ο Zennstrom, ο οποίος εκτός από συνιδρυτής του Skype είναι και ιδρυτής της επενδυτικής εταιρίας Atomico, επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

«Συμβαίνει, αλλά είμαστε βέβαιοι πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε εταιρίες από την Ευρώπη που θα είναι της ίδιας κλίμακας με την Google ή το Facebook», εκτίμησε μιλώντας στο περιθώριο τεχνολογικού event στη Φινλανδία.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε εταιρίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων να προέρχονται από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει τίποτε συστημικό, δεν υπάρχει τίποτε θεμελιώδες που το εμποδίζει αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με την Atomico, ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία, με το 2016 εκτιμάται πως θα είναι χρονιά-ρεκόρ στη χρηματοδότηση startups στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v