Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινδία: Φόβοι για χτύπημα στο ΑΕΠ από έλλειψη μετρητών

Η Fitch υποβάθμισε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της Ινδίας τη φετινή χρονιά στο 6,9% από 7,4% προηγουμένως. Για αχαρτογράφητα ύδατα προειδοποιούν οι αναλυτές. Δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση οι τράπεζες.

Ινδία: Φόβοι για χτύπημα στο ΑΕΠ από έλλειψη μετρητών

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το τρέχον τρίμηνο εξαιτίας της απόφασης του πρωθυπουργού να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων.

«Τα νούμερα αυτά αφορούν το παρελθόν και δεν μας βοηθούν να προβλέψουμε τι θα γίνει δεδομένων των αλλαγών που έχουν προκύψει με την απονομισματοποίηση», δηλώνει ο Σαχίντ Τσινόι, οικονομολόγος της JP Morgan.

Η Fitch υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της Ινδίας τη φετινή χρονιά στο 6,9% από 7,4% προηγουμένως.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, oι περισσότερες προβλέψεις προειδοποιούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η κεντρική τράπεζα της Ινδίας να ρίξει χρήμα στην οικονομία.

«Όλοι μας βρισκόμαστε στο σκοτάδι επειδή έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα» αναφέρει ο Ραγιέβ Μάλικ, επικεφαλής οικονομολόγος στη CLSA. «Ξέρουμε ότι υπήρξε μεγάλο χτύπημα γιατί εξανεμίζεται το ρευστό που είναι διαθέσιμο. Στο μέλλον, η έλλειψη ρευστού θα περιοριστεί, αλλά θα γίνει σταδιακά» προσθέτει.

Τρεις εβδομάδες μετά την απαγόρευση των δύο χαρτονομισμάτων, τα ATM είναι τις περισσότερες φορές άδεια και οι τράπεζες δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση από τους καταθέτες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v