Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών ο PMI μεταποίησης τον Νοέμβριο

Στο 53,4 υποχώρησε ο PMI για τη βρετανική μεταποίηση τον Νοέμβριο. Συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις. «Δίκοπο μαχαίρι» η πτώση της στερλίνας: ωφελεί τη μεταποίηση αλλά οδηγεί σε αναγκαστική αύξηση τιμών. Κοντά σε υψηλά ετών οι τιμές.

Βρετανία: Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών ο PMI μεταποίησης τον Νοέμβριο

Ο βρετανικός μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο λιγότερο απ' ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να εντείνονται.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit για τη βρετανική μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών του 53,4 τον Νοέμβριο, από 54,2 τον Οκτώβριο, αν και παρέμεινε άνω του ορίου του 50 που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάγνωση 54,4, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι υποχώρηση στο μήνα εμφάνισε και η μέτρηση για τις νέες παραγγελίες.

Η Markit τόνισε πως η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα ωφελεί τη μεταποίηση, η οποία μάλλον θα συνδράμει θετικά την ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αδυναμία του νομίσματος αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι, με τις εταιρίες να επισημαίνουν ότι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές λόγω ανόδου στα κόστη των πρώτων υλών.

«Η ανησυχία είναι πως τα υψηλότερα κόστη μπορεί εν καιρώ να αντισταθμίσουν οποιονδήποτε θετικό αντίκτυπο έχουν οι αδύναμες ισοτιμίες, ιδιαίτερα δεδομένης της ανάπτυξης των παραγγελιών για εξαγωγές που έχει ήδη μειωθεί», εξήγησε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ οι τιμές πώλησης παρέμειναν κοντά στα επίπεδα που εμφάνισαν τον περασμένο μήνα και τα οποία ήταν τα υψηλότερα από το 2011. Το αδύναμο νόμισμα τόνωσε την ανταγωνιστικότητα και τη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry) την περασμένη εβδομάδα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις τιμές πώλησης στον τομέα της μεταποίησης έχουν ενισχυθεί στα υψηλότερά τους από το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v