Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία εξετάζει αντίτιμο για την πρόσβαση στην κοινή αγορά

Ο Βρετανός υπουργός Brexit υπαινίχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τη συνδρομή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφωνεί αλλά... θα ανεβάσει τις τιμές.

Η Βρετανία εξετάζει αντίτιμο για την πρόσβαση στην κοινή αγορά

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέταζε την πιθανότητα σημαντικών παραχωρήσεων προς την ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει την μεγαλύτερη πιθανή πρόσβαση στην κοινή αγορά, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο υπουργός τόνισε πως προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τη δυνατότητα εμπορικών σχέσεων και παροχής υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ.

Αν και ο Ντέιβις δεν έκανε άμεση αναφορά σε πληρωμές, τα σχόλιά του υπαινίσσονται πως η Βρετανία θα συνέχιζε να ρίχνει χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την αποχώρησή της, προκειμένου να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις, αναφέρει το πρακτορείο.

«Το σημαντικό κριτήριο εδώ είναι το να πάρουμε την καλύτερη πιθανή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε σήμερα ο Βρετανός υπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προθυμία της Βρετανίας να συνδράμει στην ΕΕ για να κρατήσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Ξεχωριστά, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, επίσης «άνοιξε την πόρτα» ώστε οι Βρετανοί να διατηρήσουν τους δεσμούς με την κοινή αγορά, αν και προειδοποίησε πως αυτό θα έχει και το τίμημά του.

«Φυσικά μπορούμε να σχεδιάσουμε νέες συμφωνίες για να τους επιτρέψουμε να μπουν στην εσωτερική αγορά και για να επιτρέψουμε στο εμπόριο να συνεχιστεί», επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Times της Μάλτας. «Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Αλλά δε θα είναι τόσο εύκολο ή τόσο φθηνό όσο είναι τώρα», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v