Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Συνεχίστηκαν για όγδοο μήνα οι εκροές κεφαλαίων

Οι καθαρές υποχρεώσεις της Ιταλίας προς το σύστημα πληρωμών του ευρωσυστήματος, το Target 2, αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Ιταλία: Συνεχίστηκαν για όγδοο μήνα οι εκροές κεφαλαίων

Οι εκροές κεφαλαίων από την Ιταλία συνεχίστηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι καθαρές υποχρεώσεις της Ιταλίας προς το σύστημα πληρωμών του ευρωσυστήματος, το Target 2, αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 355,5 δισ. ευρώ.

Το επίπεδο είναι το υψηλότερο από τότε που καταγράφει τα στοιχεία η ΕΚΤ.

Οι κινήσεις στον λογαριασμό Target 2, που μετράει τις ροές χρήματος που μπαίνουν και βγαίνουν από τις χώρες της ευρωζώνης, παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές ως ένδειξη για τα κεφάλαια που φεύγουν από μια χώρα, όπως συνέβη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010-12.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρατικά ιταλικά ομόλογα έχουν καταγράψει ισχυρότερες απώλειες από αυτά των υπόλοιπων χωρών της Νότιας Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει ότι οι πρόσφατες εκροές χρημάτων από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σε συνδυασμό με τις εισροές στη Γερμανία, οφείλονται στις αγορές ομολόγων από ξένους επενδυτές με έδρα τη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος QE.

Αλλά το γεγονός πως στη συνέχεια τα χρήματα παραμένουν στη Γερμανία καταδεικνύει πως η ευρωζώνη παραμένει κατακερματισμένη και οι επενδυτές και οι τράπεζες δυσκολεύονται να επενδύσουν σε πιο αδύναμες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v