Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Καλύτερη η εικόνα των NPLs στην Ιρλανδία

Ταχύτερη στην Ιρλανδία η ανάκαμψη της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, απ' ότι στην Ισπανία. Μεγαλύτερη η βελτίωση των επιπέδων NPLS στις ιρλανδικές τράπεζες το 2014-2015.

Moodys: Καλύτερη η εικόνα των NPLs στην Ιρλανδία

Ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία και στην Ιρλανδία έχουν ακολουθήσει αντίθετες πορείες από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, με την ποιότητα των assets να ανακάμπτει ταχύτερα στην Ιρλανδία παρά την αρχικά μεγαλύτερη επιδείνωση, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα τραπεζικά συστήματα τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Ισπανίας επλήγησαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης από τις «φούσκες» στον κλάδο των ακινήτων τους και την υψηλή «μόχλευση» του ιδιωτικού τομέα, που «μεταφράστηκε» σε σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο, η κρίση έπληξε πρώτη την Ιρλανδία και πιο σοβαρά, στέλνοντας στα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία «κορυφώθηκαν» σε επίπεδο διπλάσιο αυτού που σημειώθηκε στην Ισπανία.

«Τα επίπεδα των προβληματικών δανείων των ιρλανδικών τραπεζών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά το 2014-2015 με τη στήριξη του ταχέως βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος», σχολιάζει ο Alberto Postigo της Moody's. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ισπανίας από την άλλη πλευρά έχουν μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό, λόγω των λιγότερο ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών στη χώρα».

Έχοντας αγγίξει «κορυφή» το 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ιρλανδικών Τραπεζών άρχισαν να καταγράφουν απότομη πτώση, που ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2014-2015. Ανοδικά κινήθηκαν το 2013 και τα ισπανικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όμως η άνοδος δεν ήταν τόσο μεγάλη, ενώ έκτοτε υποχωρούν σταθερά, ευθυγραμμιζόμενα με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, και στο διάστημα 2014-2015 υποχώρησαν κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Moody's εκτιμά πως η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στην Ιρλανδία θα συνεχίσει να υπερσκελίζει αυτήν της Ισπανίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καθώς οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης και της πώλησης χαρτοφυλακίων τους, ενώ η οικονομία και η αγορά ακινήτων της χώρας πιθανότατα θα αναπτυχθούν με πιο μέτριους ρυθμούς. Ωστόσο, ο οίκος αναμένει η Ιρλανδική οικονομία να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ισπανικής.

Οι ανακτήσεις επί των προβλέψεων για τις ιρλανδικές τράπεζες θα συνεχιστούν, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό καθώς η μείωση των NPLs θα επιβραδυνθεί και η αύξηση των τιμών ακινήτων θα σταθεροποιηθεί χαμηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανικές τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλές προβλέψεις, τόσο λόγω των NPLs όσο και λόγω των κατασχεθέντων ακινήτων. Επιπλέον, η Moody's αναμένει οι προβλέψεις για τα κατασχεθέντα ακίνητα στην Ισπανία να αυξηθούν στο δ' τρίμηνο του 2016, μετά την θέση σε ισχύ του νέου πλαισίου για τις προβλέψεις, που ορίζει αυστηρότερους κανόνες για τις αποτιμήσεις των ακινήτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v