Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμφίβολο το «QE για πάντα» στην Ευρώπη αν χάσει ο Ρέντσι

Αν και η πρόσφατη ρητορική του Ντράγκι «αναμφίβολα υπαινίσσεται» παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση νίκης του «Όχι» στην Ιταλία, η Morgan Stanley επισημαίνει πως «αυτή η σκέψη είναι απλοϊκή». Η αγορά έχει ήδη προσαρμοστεί στη σίγουρη ήττα Ρέντσι.

Αμφίβολο το «QE για πάντα» στην Ευρώπη αν χάσει ο Ρέντσι

Απαισιόδοξα σχόλια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα πυροδότησαν εικασίες ακόμη πιο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που οι Ιταλοί απορρίψουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο ειδικός της Morgan Stanley επισημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

«Η αγορά πιστεύει ότι βασικά είμαστε σε QE για πάντα στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να είναι απλά φαντασία», εξήγησε η Elga Bartsch, παγκόσμια συνεπικεφαλής για τα οικονομικά στην Morgan Stanley.

Παρότι η οικονομολόγος παραδέχθηκε ότι η ρητορική που εξέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι αυτή την εβδομάδα, αναμφίβολα υπαινίσσεται ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση νίκης του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σχολίασε ταυτόχρονα ότι αυτή η σκέψη είναι απλοϊκή.

«Υπήρξε ισχυρή επικοινωνία (από τον Ντράγκι) και από μια σειρά μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά την ίδια στιγμή, οι απόψεις του ευρύτερου συμβουλίου και των διοικητικών των εθνικών κεντρικών τραπεζών φαίνεται να είναι λίγο πιο ανομοιόμορφες», εξήγησε η ειδικός.

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, οι προσδοκίες για παρέμβαση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας στην αγορά στον απόηχο της ήττας του Ματέο Ρέντσι, ενισχύθηκαν έπειτα από ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι η τράπεζα θα εξετάσει έναν συνδυασμό εργαλείων πολιτικής στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 8 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Bartsch επιχειρηματολογεί πως η αγορά είναι απίθανο να κινηθεί δραματικά στην περίπτωση νίκης του «Όχι», κάτι που αναμένεται ήδη εδώ και καιρό. Ως εκ τούτου, η οικονομολόγος τόνισε ότι «τα κακά νέα έχουν ήδη συνυπολογιστεί στο μακροοικονομικό σημείο αναφοράς του κόσμου, περιλαμβανομένου και του δικού μας».

Από εκεί και πέρα, παρότι η οικονομολόγος πιστεύει ότι η αγορά έχει ήδη προσαρμοστεί βάσει του επερχόμενου ιταλικού δημοψηφίσματος, δεν είναι τόσο αισιόδοξη για το κατά πόσον έχει προετοιμαστεί για τα πολιτικά γεγονότα που έρχονται: το δημοψήφισμα σε συνδυασμό με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τις γενικές εκλογές στη Γερμανία, μια μίξη που χαρακτηρίζει ως «πολιτικό άλμα εις τριπλούν».

Περιγράφοντας το συνδυασμό αυτών των γεγονότων ως «μεγάλο ρίσκο», η Bartsch αναμένει μεγαλύτερες αναταράξεις καθώς πλησιάζουν.

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ένα peak διαμαρτυριών ακόμη και η παγκοσμιοποίηση πιθανώς βρίσκεται σε κίνδυνο, και πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ αρνητικό για τις τάσεις στην παραγωγικότητα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες παγκοσμίως», επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v