Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Ακόμη... «βασιλιάς» τα μετρητά

Μπορεί να αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές και να ενισχύεται η ψηφιακή τραπεζική, αλλά τα μετρητά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με το 2003. Τα μετρητά δε θα εξαφανιστούν σύντομα από την ευρωζώνη.

Deutsche Bank: Ακόμη... «βασιλιάς» τα μετρητά

Αν και τα μετρητά αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στην ευρωζώνη, με όλο και περισσότερο κόσμο να κάνει μεταστροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές και την ψηφιακή τραπεζική, οι αναφορές για παρακμή τους είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές, υποστηρίζει η Deutsche Bank στην τελευταία της ερευνητική έκθεση που εστιάζει στην Ευρώπη.

«Τα μετρητά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, λόγω ανησυχιών πως διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει η τράπεζα στην έρευνά της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυκλοφορία των μετρητών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ότι το 2003.

Παρότι πολλοί θα το απέδιδαν αυτό στη διαρκή ροή χρήματος που οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν στην οικονομία μέσω του QE και των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, η Heike Mai της Deutsche Bank πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των μετρητών από το 2008 και μετά, έχει προέρχεται από το εξωτερικό και από αποθήκευση.

Όπως σημειώνει το CNBC, τα μετρητά που κρατούνται εκτός της ευρωζώνης είναι αξίας 80 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα μετρητά που συλλέγονται μέσα στην περιοχή από την πραγματική οικονομία, εκτιμώνται στα 120 δισ. δολάρια.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι τα μετρητά δε θα εξαφανιστούν σύντομα από την ευρωζώνη. Πρώτον, δεν είναι σίγουρο ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα σημάνει και λιγότερο έγκλημα», επεσήμανε η Mai, προσθέτοντας ότι η αναλογία της ζημιάς που προκαλείται από τις απάτες με τις κάρτες, προς την αξία των πλαστών χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, είναι πάνω από 10 προς ένα.

«Δεύτερον, η πολιτική αξία των μετρητών δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Σε κάποιες οικονομίες αρέσει να χρησιμοποιούν μετρητά, για παράδειγμα, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία. Τα πιο εύρωστα στοιχεία στην προστασία, προέρχονται από τα μετρητά», εξήγησε η οικονομολόγος της τράπεζας στην έκθεση.

Το ερευνητικό κείμενο επιχειρηματολογεί πως μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2016, το ευρώ που βρισκόταν σε κυκλοφορία άγγιζε το 1,1 τρισ., δηλαδή τρεις φορές όσο ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2003. Ενώ τα μικρής αξίας τραπεζογραμμάτια όπως των πέντε, των 10 και των 20 ευρώ, χρησιμοποιούνται ευρέως για καθημερινές πληρωμές, μεγαλύτερης αξίας όπως των 50 ή 100 ευρώ χρησιμοποιούνται τόσο για πληρωμές, όσο και για αποθήκευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v