Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραίτηση Ρέντσι μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα

Βαριά ήττα υπέστη ο Iταλός πρωθυπουργός στο δημοψήφισμα και ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτησή του. Ανακάμπει μετά το αρχικό σοκ το ευρώ.

Παραίτηση Ρέντσι μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα

Μεγάλη πολιτική ήττα υπέστη ο Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα και όπως ανακοίνωσε, θα υποβάλει  την παραίτησή του στον Iταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Ερώτημα ωστόσο παραμένει το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα καθώς πολιτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν ο Iταλός πρόεδρος να ζητήσει από τον Ιταλό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του. 

Το «όχι» επικράτησε συντριπτικά στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεί, το «όχι» προηγείται με ποσοστό 59,95% έναντι του «ναι», που καταλαμβάνει 40,05% των ψήφων. 

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι. Έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του «όχι» θα πρέπει να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει κάποιος, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πίεση για το ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα το ευρώ μετά την ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι ότι θα παραιτηθεί.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί έως και 1,4% στο 1,0505 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, ανακτώντας όμως λίγο αργότερα μέρος των απωλειών. Αυτή την ώρα ανακάμπτει στα 1,0655 δολάρια.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit polls, τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07:00 ώρα Τόκιο (24:00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο «όχι», με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%. Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08:22 ώρα Τόκιο (01:22 ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

«Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ιταλική πολιτική μετά την παραίτηση Ρέντσι. Αν δεν μπορέσει κανένας να σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, αυτό θα αποτελούσε πραγματικό ρίσκο για τις αγορές», σχολιάζει στο Reuters ο Kyosuke Suziki της Societe Generale.

«Το ‘όχι’ είχε προεξοφληθεί σε κάποιον βαθμό, άρα δεν περιμένω ελεύθερη πτώση του ευρώ βραχυπρόθεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Minori Uchida της Bank of Tokyo-Mitsubishi. «Μακροπρόθεσμα όμως αυτό θα καθυστερήσει την πρόοδο στις προσπάθειες της Ιταλίας να ξεφορτωθεί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζων και πιθανότατα θα διευρύνει τα spreads μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων».

Πάντως, οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τις εκλογές της Αυστρίας, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν την ακροδεξιά, βάζοντας, προσωρινά τουλάχιστον, «φρένο» στο κύμα των λαϊκσιτών που σαρώνει ορισμένες χώρες της Δύσης.

Άμεσο το αίτημα για παραίτηση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. «Ο Ρέντσι πρέπει να φύγει και μαζί με αυτόν τα ισχυρά λόμπι τα οποία επίσης ηττήθηκαν», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Forza Italia.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί «στα επόμενα λεπτά» και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Δεν πάει ο Πάντοαν στο Eurogroup

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομίας, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Πάντοαν αναμενόταν να συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, στο σημερινό Eurogroup και στη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη.

Μοσκοβισί: Έχω εμπιστοσύνη στην Ιταλία ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση

Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι μια ισχυρή χώρα, με ισχυρές αρχές και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «η χώρα είναι εξαιρετικά σταθερή, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι μια χώρα πολύ προσηλωμένη στην Ευρώπη».

Η προσοχή στις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές την Παρασκευή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κίνδυνος οικονομικού σεισμού» αν κερδίσει το «όχι», αν και μπορεί να υπάρξει ένα «48ωρο αναταράξεων».

Οι ανησυχίες της αγοράς επικεντρώνονται στις ιταλικές τράπεζες, καθώς βαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, και ιδιαίτερα στη Monte dei Paschi di Siena, την παλαιότερη και τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα, αλλιώς κινδυνεύει με εκκαθάριση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως πιθανοί επενδυτές ίσως αποθαρρυνθούν από την πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει η νίκη του «όχι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v