Goldman και Deutsche Bank αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη στην Ινδία

Η Ινδία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, τη στιγμή που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μετρητά. Ωστόσο οι ειδικοί το θεωρούν αυτό «έκτακτο γεγονός» και αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη για την ασιατική οικονομία.

Goldman και Deutsche Bank αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη στην Ινδία

Η Ινδία θα ξαναμπεί στη λίστα με τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες του κόσμου κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ακόμη και παρά το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αναμένεται να καθυστερήσει κάπως την ανάπτυξη κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 7,5% για το οικονομικό έτος μέχρι το Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Η Goldman Sachs τοποθετεί το ποσοστό ακόμη υψηλότερα, στο 8,6%.

Βραχυπρόθεσμα, οι ειδικοί προβλέπουν μεγάλη «κοιλιά» στην ανάπτυξη τα πρώτα δύο τρίμηνα του οικονομικού έτους 2017, κυρίως λόγω μιας απότομης υποχώρησης στην κατανάλωση, από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστείλει τα αδήλωτα εισοδήματα και τα πλαστά χαρτονομίσματα. Η Deutsche Bank αναμένει πως η συνολική ανάπτυξη της Ινδίας θα επιβραδυνθεί σε 6,5% το τρέχον οικονομικό έτος.

Αντίθετα, η Deutsche bank προβλέπει πως οι Φιλιππίνες, άλλη μια μεγάλη ασιατική οικονομία, θα αναπτυχθούν κατά 6,8% το 2016.

Η Ινδία εξάλειψε το 86% της συνολικής αξίας του νομίσματος που βρισκόταν σε κυκλοφορία, σε μια χώρα που βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στα μετρητά, βάζοντας «φρένο» στην καθημερινή ζωή.

«Το βλέπουμε αυτό ως έκτακτο γεγονός», σχολίασε ωστόσο μιλώντας στο CNBC ο Taimur Baig, ανώτατος οικονομολόγος για την Ασία στην Deutsche Bank. «Δε θα υπάρξει μεγάλη μόνιμη απώλεια στη δραστηριότητα ή στον πλούτο (που θα) ανακάμψουν μέχρι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς», πρόσθεσε.

Η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από την αυξανόμενη ζήτηση στη γεωργία, λόγω μιας καλύτερης από το αναμενόμενο εποχής των μουσώνων το οικονομικό 2017, αλλά και λόγω των καλύτερων μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και της υψηλότερης δημόσιας δαπάνης, εκτίμησε ο Baig.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank,  η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8,1% το οικονομικό έτος 2018. Το οικονομικό 2017, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά 5,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v