Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τον Νοέμβριο

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία έχουν βρεθεί στα χαμηλότερά τους από το Μάρτιο του 2011. Τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 69,06 δισ. σε 3,053 τρισ. δολάρια.

Κίνα: Συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τον Νοέμβριο

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας συρρικνώθηκαν με γρηγορότερο ρυθμό τον Νοέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει επιτάχυνση στις εκροές κεφαλαίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Τα αποθέματα υποχώρησαν κατά 69,06 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε 3,052 τρισ. δολάρια, έπειτα από μια πτώση 45,73 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση 63 δισ. δολαρίων για τον Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα μείωσης των κινεζικών αποθεμάτων, τα οποία έχουν βρεθεί στα χαμηλότερά τους από το Μάρτιο του 2011, όταν ήταν συνολικά 3,045 τρισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας.

Η ελάττωση στα αποθέματα υπονοεί πως μάλλον εντάθηκε η πίεση από εκροές τον Νοέμβριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σφίξει τον έλεγχο στην κίνηση του κεφαλαίου και να σταθεροποιήσει τις ισοτιμίες.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση που αυξηθούν αυτό το μήνα τα αμερικανικά επιτόκια και προβλεφθούν κι άλλες αυξήσεις από εκεί και πέρα, η πίεση από εκροές κεφαλαίου είναι πιθανό να ενταθεί περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v