Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η UniCredit πουλά μερίδιο 32,8% της Bank Pekao για $2,57 δισ.

Το μερίδιο ελέγχου της πολωνικής τράπεζας θα αγοράσει η ασφαλιστική PZU και το κυβερνητικό fund PFR. Η συναλλαγή θα μειώσει την ξένη ιδιοκτησία στον πολωνικό τραπεζικό τομέα. Η UniCredit πουλά το υπόλοιπο μερίδιο στο χρηματιστήριο.

Η UniCredit πουλά μερίδιο 32,8% της Bank Pekao για $2,57 δισ.

Η πολωνική ασφαλιστική εταιρία PZU και ένα πολωνικό κυβερνητικό όχημα, συμφώνησαν να αγοράσουν ένα συνολικό μερίδιο 32,8% στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε όρους περιουσιακών στοιχείων, από την ιταλική UniCredit.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της PZU, η εταιρία θα αγοράσει το 20% της Bank Pekao, ενώ το fund PFR θα αποκτήσει ένα μερίδιο 12,8%, για 123 ζλότι ανά μετοχή. Αυτό οδηγεί τη συνολική τιμή για το μερίδιο ελέγχου στα 10,59 δισ. ζλότι (2,57 δισ. δολάρια).

Την Τετάρτη η Pekao έκλεισε στα 120,50 ζλότι/μετοχή.

Τον έλεγχο της PZU έχει η πολωνική κυβέρνηση, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της ασφαλιστικής εταιρίας. Το PFR είναι κυβερνητική οντότητα, που δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει μεγάλες πολωνικές εταιρίας να αναπτυχθούν.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η συναλλαγή θα μειώσει την ξένη ιδιοκτησία στον πολωνικό τραπεζικό τομέα. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 60% του τομέα βρίσκεται στα χέρια ξένων τραπεζών, κυρίως της ευρωζώνης.

Παράλληλα, η πώληση θα βοηθήσει την ιταλική τράπεζα να ενισχύσει τα οικονομικά της, καθώς ετοιμάζεται για νέο στρατηγικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει το Δεκέμβριο.

Σήμερα, η UniCredit ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει στο χρηματιστήριο το εναπομείναν 7,3% που κατέχει στην Pekao. Η πώληση θα τονώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Cer1 της ιταλικής τράπεζας κατά 55 μονάδες βάσης, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v