Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξησε τα επιτόκια η Fed, βλέπει τρεις κινήσεις το 2017

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το outlook για το κόστος δανεισμού την επόμενη χρονιά. Σταθερή η ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Ισορροπημένα τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας. Ομόφωνα εγκρίθηκε η απόφαση.

Αύξησε τα επιτόκια η Fed, βλέπει τρεις κινήσεις το 2017

Tην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5 με 0,75% αποφάσισαν την Τετάρτη οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επιβεβαιώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Μια αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά από το 2006 ανέμεναν και οι 120 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και αναμενόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).

«Οι αυξήσεις στις θέσεις εργασίας είναι σταθερές τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει» σημειώνεται.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική και ότι αυτό θα βοηθήσει μια περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Σημαντική είναι η μετατόπιση των εκτιμήσεων των μελών της Επιτροπής για την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική την επόμενη χρονιά, μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Η μέση εκτίμηση για το 2017 είναι ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές κατά 25 μονάδες βάσης, έναντι πρόβλεψης για δύο αυξήσεις στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για το outlook παραμένουν ισορροπημένα, εκτιμά η Fed, όπως και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. 

Η Fed προχώρησε σε οριακές αλλαγές σε σχέση με το Σεπτέμβριο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό την επόμενη τριετία. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,1% το 2017, αντί για 2% που ανέμεναν προηγουμένως.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 4,5% το 2017. Το Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο χαμηλό εννιά ετών του 4,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,9% την επόμενη χρονιά και στο 2% το 2018. Ωστόσο, η Fed επισημαίνει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν χαμηλές, παρά τις τελευταίες αυξήσεις.

Γέλεν: Οι πολιτικές Τραμπ μπορεί να αλλάξουν το outlook

Η επικεφαλής της Fed, Tζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί μια αντανάκλαση της εμπιστοσύνης που έχει η κεντρική τράπεζα στην πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η αμερικάνικη οικονομία.

Η ίδια επισήμανε ωστόσο ότι το οικονομικό outlook είναι εξαιρετικά αβέβαιο, τόνιζοντας ότι μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η κα. Γέλεν υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία.

Η ίδια επισήμανε ακόμα πως οι προσδοκίες για μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική ενδέχεται να επηρέασαν τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων το 2017.

Σημειώνεται πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και μείωση της φορολογίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η νίκη του κ. Τραμπ στις αγορές, η κα. Γέλεν απάντησε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) συζήτησε αυτά τα θέματα στη συνεδρίαση. Εχουμε χρόνο να δούμε να δούμε ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν, πρόσθεσε.

Η ίδια τόνισε πως δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο για τις τιμές των μετοχών, αλλά σημείωσε πως ίσως έχουν δεχθεί ώθηση από τις προσδοκίες για την φορολογική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v