Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορτηγό-τρομοκράτης σκότωσε 12 στο Βερολίνο

Προμελετημένη επίθεση δείχνουν τα στοιχεία με βάση τη γερμανική αστυνομία. Τουλάχιστον 12 οι νεκροί και πολλοί τραυματίες. Συνελήφθη ένα άτομο, νεκρός ο συνοδηγός. Την ευθύνη ανέλαβε το ISIS, σύμφωνα με τους Washington Times.

Φορτηγό-τρομοκράτης σκότωσε 12 στο Βερολίνο

Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί και πενήντα οι τραυματίες μετά την επίθεση που διέπραξε οδηγός φορτηγού πέφτοντας πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου, σύμφωνα με την αστυνομία της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Το Γερμανικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι πιθανόν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία. Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου. Από τους τραυματίες οι τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ «πενθεί» για τα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Απο την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ σημείωσε : "οι σκέψεις μας είναι στους συγγενείς των θυμάτων. Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τον δήμαρχο και τις αστυνομικές αρχές του Βερολίνου".

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της Washington Times επικαλούμενη ιρακινές πηγές, την ευθύνη για το χτύπημα στο Βερολίνο έχει αναλάβει το ISIS. Ωστόσο η γερμανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει την τρομοκρατική επίθεση.

Ανώτατος γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως οι συνθήκες της σύγκρουσης παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ απέρριψε ως εικασίες αναφορές ότι το φορτηγό μπορεί να είχε κλαπεί και χρησιμοποιηθεί από τζιχαντιστές. "Η αλληλουχία των γεγονότων υποδεικνύει είτε ατύχημα είτε επίθεση", είπε ο υπουργός Εσωτερικών του συνομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκαϊσέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είπε σε δήλωση ότι ήταν ακόμα αδιευκρίνιστο τί ακριβώς συνέβη.

Ωστόσο τις έρευνες για την επίθεση έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας στοιχείο το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα καθώς σε διαφορετική περίπτωση αρμόδια για έρευνες τέτοιων γεγονότων είναι τα τοπικά όργανα του κάθε ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας, αναφέρει ο ΣΚΑΙ.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους βερολινέζους να «παραμείνουν στα σπίτια τους» με ανάρτησή της στο Twitter.

Συνελήφθη ένα άτομο

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, ο άνθρωπος που έριξε το φορτηγό πάνω στο πλήθος, έχει συλληφθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο συνοδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε.

Ο ιδιοκτήτης της πολωνικής μεταφορικής εταιρείας στην οποία ανήκει το μοιραίο φορτηγό δήλωσε στην πολωνική τηλεόραση ότι το φορτηγό μετέφερε είδη χάλυβα και ότι η τελευταία επικοινωνία του με τον συνοδηγό ήταν στις 2 το μεσημέρι. Στις 4 το απόγευμα επιχείρησε νέα επαφή με το πλήρωμα του φορτηγού η οποία δεν κατέστη εφικτή καθώς ο συνοδηγός δεν απάντησε.

«Άκουσα ένα μεγάλο θόρυβο και στη συνέχεια μετακινήθηκα στη χριστουγεννιάτικη αγορά και αντίκρισα χάος, πολλούς τραυματίες» δήλωσε αρχισυντάκτης της Berliner Morgenpost στο CNN. «Δεν ήταν ατύχημα» δήλωσε στο Sky η αυτόπτης μάρτυρας Έμα Ράστον, η οποία βρισκόταν στην αγορά.

Το ελληνικό υπ. Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση στο Βερολίνο

"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό έγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων" ανακοίνωσε το ελληνικό Υπ.Εξ. στο Twitter.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v