Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Ισραηλινός κροίσος Beny Steinmetz

Ο Ισραηλινός κροίσος βρίσκεται υπό έρευνα για υπόθεση δωροδοκίας. Κεφάλαιά του έχουν συμμετοχή στην Εθνική Πανγαία.

Σε κατ οίκον περιορισμό ο Ισραηλινός κροίσος Beny Steinmetz

Σε κατ' οίκον περιορισμό έχει τεθεί από τη Δευτέρα, οπότε συνελήφθη, ο Ισραηλινός κροίσος Beny Steinmetz, κεφάλαια του οποίου συμμετέχουν στην επενδυτική εταιρεία Invel που ελέγχει το 66% της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η σύλληψη του Steinmetz συνδέεται με υπόθεση δωροδοκίας στη Γουινέα, που απασχολεί εδώ και χρόνια τις δικαστικές αρχές σε αρκετές χώρες και την οποία αρνείται από την πρώτη στιγμή ο επιχειρηματίας. Ο Steinmetz, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με τεράστια παρουσία στον τομέα των μετάλλων και των ακινήτων, φερόταν στο παρελθόν ως ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ μέσω της BSGR.

Η τελευταία, πάντως, ουδέποτε είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί την περίοδο που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναζητούσε το μοντέλο πώλησης της ΛΑΡΚΟ, η οποία τελικά παρέμεινε υπό δημόσιο έλεγχο.

Οπως γράφουν οι Financial Times, ο Steinmetz, ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας για υπόθεση δωροδοκίας, συνελήφθη τη Δευτέρα από την ισραηλινή αστυνομία με την κατηγορία ότι δωροδόκησε ξένο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αστυνομία ανέφερε ότι η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με τις αμερικανικές και ελβετικές αρχές. Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Steinmetz έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, ενώ δεν θα έχει δικαίωμα να επισκέπτεται τα γραφεία του στο Ισραήλ. Δικαστήριο του Ισραήλ έθεσε εγγύηση 26 εκατ. δολαρίων.

Η ΒSGR, o εξορυκτικός βραχίονας της οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου του κ. Steinmetz, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έρευνα στο Ισραήλ αφορά στις ίδιες κατηγορίες που πυροδότησαν την έναρξη ερευνών στη Γουϊνέα, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Το 2014, οι αρχές στη Γουϊνέα κατέληξαν μετά από δύο χρόνια ότι η BSGR απέκτησε δικαιώματα για κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στη χώρα μέσω δωροδοκιών. Η BSGR αρνείται ότι υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα.

Ο Steinmetz, γόνος μιας ισραηλίτικης οικογένειας που έκανε περιουσία από το εμπόριο διαμαντιών στην Αφρική, έχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περιγράψει τον εαυτό ως έναν επιχειρηματία που είναι έτοιμος να πάει εκεί όπου οι άλλοι φοβούνται. Ο ίδιος έχει δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο Κονγκό, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νιγηρία, κράτη που δοκιμάζονται από πολυετείς εμφυλίους και υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Η BSGR ελέγχεται από την οικογένεια Steinmetz μέσω μιας σειράς εταιρικών οχημάτων. Επισήμως, ο κ. Steinmetz έχει τον ρόλο του συμβούλου, σημειώνεται.

Η υπόθεση στη Γουϊνέα ξεκινάει από το 2009, όταν ο τότε δικτάτορας Λανσάνα Κοντέ αφαίρεσε από τη Rio Tinto τα δικαιώματα από το βόρειο τμήμα του τεράστιου κοιτάσματος σιδηρομεταλλεύματος που είχε ανακαλύψει στα δάση της χώρας. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, ο κ. Κοντέ παραχώρησε τα δικαιώματα στην BSGR.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v