Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφισμα ΟΗΕ κατά του ισραηλινού εποικισμού στη Δ. Οχθη

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Εντονη ενόχληση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ψήφισμα ΟΗΕ κατά του ισραηλινού εποικισμού στη Δ. Οχθη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική όχθη.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να απέχουν. Είναι το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το Ισραήλ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν καλέσει την κυβέρνηση Ομπάμα να ασκήσει βέτο στην απόφαση.

Λίγες ώρες προτού εγκριθεί το ψήφισμα με 14 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι εργάζεται πίσω από την πλάτη της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ του ψηφίσματος.

Η λεκτική επίθεση έγινε μια ημέρα αφότου η Αίγυπτος πρότεινε και στην συνέχεια απέσυρε ψήφισμα που ζητάει από το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς.

Πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, η Ουάσιγκτον δεν είχε διευκρινίσει αν θα ασκήσει το βέτο της, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν για να προστατέψει το Ισραήλ από επικριτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είναι πίσω από αυτήν την ντροπιαστική κίνηση κατά του Ισραήλ στον ΟΗΕ» δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v