Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coeure: Αναγκαία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Προειδοποίησε ότι παραμένουν τα ρίσκα από την αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

Coeure: Αναγκαία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. 

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung ο κ. Coeure  τόνισε πως πρωταρχικός στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος του ESM ώστε να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές.

Για να συμβεί μέχρι τα μέσα του 2018 η χώρα χρειάζεται αποφασιστικές αλλαγές αλλά και μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι της πρέπει να επιτύχουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί, σημείωσε.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασιστήκαν από το Eurogroup είναι καλοδεχούμενα ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν είναι επαρκή για να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους εκτός αν αναληφθούν ισχυρές προβλέψεις για δημοσιονομικά πλεονάσματα μετά το 2018, υπογράμμισε.

Θα χρειαστούν επίσης μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο βρισκόμαστε στη μέση της αξιολόγησης ενός προγράμματος και η μπάλα είναι ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά, ανέφερε ο τραπεζίτης.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό θα γίνει κάποια στιγμή.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για να μειώσουμε τις αγορές στο μηδέν. Αυτό δεν συζητήθηκε καν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα χρειαστεί μια συζήτηση για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αλλά πρέπει να ξεκινήσει με προσεκτικό τρόπο» σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν ακόμα ρίσκα από την αβεβαιότητα στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικό πλήγμα με τον περιορισμό των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

«Εκτός της ευρωζώνης, μεγάλες αλλαγές αναμένονται στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, με μεγαλύτερη έμφαση στην δημοσιονομική πολιτική. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αισθητές στην παγκόσμια οικονομία, με θετικές και αρνητικές συνέπειες που είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθούν» τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v