Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανισότητα και στην αρρώστια

Mέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες, τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα θα προκαλέσουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο οικονομικές απώλειες ύψους 14 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση του Χάρβαρντ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ανισότητα και στην αρρώστια

Το πρόβλημα με τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΜΝ) (διαβήτης, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ή εγκεφαλικό επεισόδιο) στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ χειρότερο από ό,τι ποτέ υπήρξε στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Εμφανίζονται σε υψηλότερα ποσοστά σε εργαζόμενους νεαρής ηλικίας και με αποτελέσματα πολύ πιο φθοροποιά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στα πλούσια κράτη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), το 80% των θανάτων από ΜΜΝ παρατηρούνται τώρα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ το 1990 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε χώρες μεσαίου εισοδήματος είναι πάνω από δύο φορές πιθανότερο να πεθάνουν πριν από τα 60 χρόνια τους, συγκρινόμενοι με τους αντίστοιχους των χωρών υψηλού εισοδήματος, ενώ για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό αυτό τετραπλασιάζεται.

Τα ΜΜΝ που είναι αποτρέψιμα και θεραπεύσιμα στις ανεπτυγμένες χώρες, συχνά αποτελούν θανατική καταδίκη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ενώ, για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί -σε μεγάλο βαθμό- να προληφθεί χάρη στο εμβόλιο HPV, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών.

Τα ποσοστά θανάτων στην Κίνα από εγκεφαλικά επεισόδια είναι τέσσερις έως έξι φορές υψηλότερα από ό,τι στη Γαλλία, στην Ιαπωνία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 90% των παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μπορούν να θεραπευτούν, αλλά το 90% των παιδιών που πάσχουν από την ίδια ασθένεια σε 25 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, πεθαίνουν από αυτήν. Μέχρι το 2030, τα ΜΜΝ θα έχουν αναδειχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Η αύξηση των ΜΜΝ έχει καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η συχνότητα της εκδήλωσης αυτών των νοσημάτων σε νεαρούς πληθυσμούς καταναλίσκει τους ισχνούς πόρους της περίθαλψης, απομυζά εργατικό δυναμικό και βάζει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας πιο δύσκολο το έργο των κυβερνήσεων στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν άλλες απειλές, όπως τα λοιμώδη νοσήματα.

Σε οικογενειακό επίπεδο, τα ΜΜΝ διαλύουν το εισόδημα και στερούν τις οικογένειες από μέλη που τις στηρίζουν οικονομικά. Μια έκθεση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καταγράφει ότι μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες, τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα θα προκαλέσουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο οικονομικές απώλειες ύψους 14 τρισ. δολαρίων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v