Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VW: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για αποζημιώσεις στη Γερμανία

Η εταιρία έχει συμφωνήσει να αποζημιώσει τους Αμερικανούς πελάτες, αλλά αρνείται αποζημιώσεις στους Ευρωπαίους λόγω διαφορετικών κανονιστικών πλαισίων. Η πρώτη μήνυση θα δημιουργήσει δεδικασμένο και μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια κόστη.

VW: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για αποζημιώσεις στη Γερμανία

Δικηγόροι που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες ντίζελ οχημάτων της Volkswagen στη Γερμανία, κατέθεσαν την πρώτη μήνυση για αποζημίωση καταναλωτών, για ζημιές που προκλήθηκαν από το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων. Πρόκειται για μια υπόθεση που θα δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο και μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αναγκάζοντάς την να αποζημιώσει εκατομμύρια Ευρωπαίους πελάτες.

Η Volkswagen έχει συμφωνήσει να αποζημιώσει περίπου 535.000 Αμερικανούς καταναλωτές και αντιπροσώπους της, με μια πληρωμή που τοποθετείται σχεδόν στα 20 δισ. δολάρια. Ωστόσο έχει αρνηθεί να αποζημιώσει τους σχεδόν εννέα εκατομμύρια πελάτες της στην Ευρώπη που επηρεάστηκαν από τις παράνομες ενέργειές της, υποστηρίζοντας ότι δεν υπέστησαν ζημιές λόγω διαφορετικού κανονιστικού πλαισίου σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η εταιρία δεσμεύθηκε μόνο να καλύψει την τεχνική επισκευή των αυτοκινήτων με τις παράνομες συσκευές.

Τώρα, σε περίπτωση που η γερμανική αγωγή είναι επιτυχής, θα μπορούσε να καταλήξει σε μια «χιονοστιβάδα» επιπρόσθετων αξιώσεων με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα κόστη που θα υποστεί η VW για να δώσει τέλος στην υπόθεση.

Η Γερμανία δεν έχει νόμους για μαζικές αγωγές, όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, το δικαστήριο θα προχωρήσει σε ακρόαση μίας μόνο υπόθεσης ως πρότυπο νομικής διαμάχης που αφορά και άλλα μέρη. Όπως επεσήμανε το δικηγορικό γραφείο MyRight που έχει αναλάβει την υπόθεση, πέραν της υπόθεσης που θα περάσει από ακρόαση, έχει συλλέξει αιτήματα από περίπου 100.000 άλλους πελάτες.

Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής μήνυσης που κατατέθηκε, το MyRight ζητά ο πελάτης του να αποζημιωθεί με το πλήρες τίμημα του οχήματος, στα 41.000 ευρώ συν τόκους και νομικές προμήθειες, διευκρινίζει το MarketWatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v