Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κακοκαιρία απειλεί την παροχή ηλεκτρικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Το ένα βαλκανικό κράτος αρνείται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο άλλο, εν μέσω βαριάς χιονόπτωσης και πολικών θερμοκρασιών που αναμένεται να επιμείνουν για ολόκληρη την εβδομάδα. Με φειδώ η κατανάλωση, προειδοποιεί ο Σταθάκης.

Η κακοκαιρία απειλεί την παροχή ηλεκτρικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Το ψύχος που έχει κυκλώσει τη νοτιοανατολική Ευρώπη κρατά σε εγρήγορση κάποια βαλκανικά κράτη που παλεύουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν διακοπές ρεύματος.

Η Βουλγαρία, όπου οι θερμοκρασίες υποχώρησαν αγγίζοντας μέχρι και τους -20 βαθμούς Κελσίου, αρνήθηκε αιτήματα για επείγουσα παροχή ηλεκτρικού σε Ελλάδα και Τουρκία εν μέσω βαριάς χιονόπτωσης, τόνισε η υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova στη Σόφια.

Τη Βουλγαρία είχε αρνηθεί δύο μέρες προηγούμενα να βοηθήσει η Ρουμανία, ενώ και η Ελλάδα είχε ενημερώσει ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από το απόγευμα της Τετάρτης.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες ότι γειτονικές χώρες περιορίζουν τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε γείτονες», δήλωσε η Petkova. «Αυτό είναι ένα σύστημα όπου όλοι λειτουργούμε παράλληλα και αν δεν λάβουμε τις προγραμματισμένες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες, θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και μπορεί να αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις εξαγωγές», εξήγησε σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την Κροατία μέχρι την Τουρκία, η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει πληγεί από χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επιμείνουν για ολόκληρη την εβδομάδα, σύμφωνα με την MDA Weather Services. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από μια διακοπή λειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ρουμανία, ο οποίος αναγκαστικά αποσυνδέθηκε στις 6 Ιανουαρίου, αφότου χιονοθύελλα κατέστρεψε μια γραμμή παροχής υψηλής τάσης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κάλεσε την Τρίτη σε άμεσο συντονισμό, με στόχο τη μη διακοπή παροχής ηλεκτρικού και αερίου προς τους καταναλωτές, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα. Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο ενθάρρυνε τους καταναλωτές να αποφύγουν περιττή κατανάλωση ηλεκτρικού και αερίου τις ώρες αιχμής, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v