Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ για λαϊκισμό: «Σας τα 'λεγα»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε τη σημασία πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανισότητας και των συνεπειών της.

Λαγκάρντ για λαϊκισμό: «Σας τα λεγα»

Παραμένει σκεφτική σχετικά με το γιατί κανείς δεν την άκουσε, όταν προειδοποίησε για την ανισότητα στα εισοδήματα και τις συνέπειές της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο πάνελ του Bloomberg στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ντάβος, η επικεφαλής σχολίασε ομιλία που είχε απευθύνει το 2013, λέγοντας: «Δεν ήταν πολύ ελκυστική. Λοιπόν, ελπίζω ο κόσμος τώρα να ακούσει».

«Είδα ισχυρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από οικονομολόγους, που είπαν ότι δεν ήταν δική τους δουλειά να τα σκέφτονται αυτά τα πράγματα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι τώρα η προσοχή πρέπει να μετατοπιστεί «στη σημασία της ανισότητας και στη μελέτη της και σε πολιτικές που θα απαντήσουν σε αυτή».

Όπως μεταδίδει το CNBC, το σημερινό πάνελ στο Νταβός φιλοξένησε επίσης και τον οικονομολόγο Λάρι Σάμερς. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επάνω στις φτωχές προοπτικές στην απασχόληση, τη χαμηλή ανάπτυξη των εισοδημάτων σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς και την άνοδο του λαϊκισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί μέσα σε αυτές τις ανεπτυγμένες οικονομίες και πρόσθεσε πως έχουν υπάρξει ενδείξεις έλλειψης εμπιστοσύνης, έλλειψης ελπίδας και διάψευσης των προσδοκιών.

«Με χαμηλότερη ανάπτυξη, περισσότερη ανισότητα και πολύ λιγότερη διαφάνεια, πιστεύω ότι έχετε τα καλά συστατικά αυτού που ορίζεται πλέον ως κρίση της μεσαίας τάξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ συμπέρανε ότι αυτή τη στιγμή προσφέρεται στους φορείς χάραξης πολιτικής μια ευκαιρία να θεσπίσουν πολιτικές που θα βοηθήσουν αυτή τη δυσαρεστημένη μεσαία τάξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v