Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kuroda: Οι πολιτικές Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε εμπορικές συγκρούσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι μια εμπορική σύγκρουση θα επηρεάσει τους πάντες. Αλλά ανέφερε ότι, στην άλλη μεριά της ζυγαριάς, οι δημοσιονομικές πολιτικές Τραμπ θα φέρουν τόνωση στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Kuroda: Οι πολιτικές Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε εμπορικές συγκρούσεις

Οι προστατευτικές πολιτικές του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να πλήξουν πολλές περιοχές σε περίπτωση που οδηγήσουν σε σοβαρή εμπορική σύγκρουση, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, μιλώντας στο CNBC στο Νταβός.

Αν και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας φάνηκε αισιόδοξος για τις δημοσιονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, στάθηκε πιο επιφυλακτικός σχετικά με την ατζέντα του νέου προέδρου στο εμπόριο.

«Όσον αφορά το πακέτο του για δημοσιονομική τόνωση, νομίζω ότι είναι καλό γιατί οι μεγάλης κλίμακας περικοπές στη φορολογία με σημαντική επένδυση στην υποδομή, θα αύξαναν την αμερικανική  ανάπτυξη τα ερχόμενα χρόνια και αυτό θα αύξανε και την παγκόσμια ανάπτυξη τα ερχόμενα χρόνια», υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Από την άλλη, το ζήτημα της κάπως προστατευτικής εμπορικής του πολιτικής θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό», έσπευσε να προσθέσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Kuroda ανέφερε ότι παραμένει βέβαιος πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν θα συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι, συνολικά, θεωρεί τις πολιτικές Τραμπ θετικές για την παγκόσμια οικονομία.

«Αν και η προστατευτική πολιτική δεν είναι καλή για την παγκόσμια οικονομία, ούτε καλή για την αμερικανική οικονομία, συνολικά πιστεύω ότι η δημοσιονομική τόνωση θα επικρατήσει στην οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει θετικά και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.

«Όπως γνωρίζετε, οι εμπορικές σχέσεις είναι πολυμερείς και περίπλοκες, λόγω της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Άρα αν οι ΗΠΑ και η Κίνα –η μεγαλύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου- εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο ή κάποια σοβαρή εμπορική σύγκρουση, αυτό θα επηρεάσει την Ασία, την Ευρώπη, το νότιο ημισφαίριο, τους πάντες. Οπότε αυτό δεν είναι καθόλου καλό, καθόλου καλό για την Ιαπωνία», κατέληξε ο τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v