Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Επικίνδυνη η καθυστέρηση στην αύξηση επιτοκίων

Μια καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικό πληθωρισμό ή αστάθεια, προειδοποίησε η Τζάνετ Γέλεν.

Γέλεν: Επικίνδυνη η καθυστέρηση στην αύξηση επιτοκίων

Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μια «δυσάρεστη έκπληξη» αν περιμένουν πολύ για να αυξήσουν τα επιτόκια.

«Αν περιμένουμε πολύ να κινηθούμε προς ένα ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο μιας δυσάρεστης έκπληξης στη συνέχεια του δρόμου, είτε υπερβολικό πληθωρισμό, χρηματοπιστωτική αστάθεια ή και τα δύο» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η κα. Γέλεν δήλωσε πως αναμένει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια μερικές φορές κάθε χρόνο ως το 2019.

«Από τον προηγούμενο μήνα, εγώ και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου – τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Fed στην Ουάσινγκτον και οι πρόεδροι των 12 περιφερειακών παραρτημάτων της κεντρικής τράπεζας – αναμένουμε μια αύξηση των επιτοκίων μερικές φορές το χρόνο ως το τέλος του 2019, μέχρι να φτάσουν κοντά στην εκτίμηση μας για το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο του 3%» ανέφερε σε ομιλία της στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτή τη στιγμή το πόδι μας παραμένει πατημένο στο γκάζι, αν και όπως σημείωσα, το έχουμε σηκώσει λίγο» σημείωσε δύο ημέρες πριν από την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ίδια ανέφερε ακόμα πως η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας ενδέχεται να αποτρέψει την Fed από ένα πιο επιθετικό μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v