Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για την Deutsche Bank

Η Deutsche Bank ακολουθεί τους κανόνες που προβλέπονται από τη συμφωνία «Βασιλεία ΙΙΙ» και έχει συγκεκριμένες ευθύνες σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της και τα ρυθμιστικά αποθεματικά, ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για την Deutsche Bank
Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με οικονομικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank, τα οποία «έχουν τη δυνατότητα διατήρησης κακών χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία εξαντλείται από τη λιτότητα», και την καθυστέρηση εφαρμογής των κανόνων προς διαβούλευση από την Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ που σχετίζονται με την αποτίμηση ρίσκου των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι «η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την κατάσταση ή τις προθέσεις επιμέρους τραπεζών» καθώς και ότι «η Deutsche Bank υπόκειται στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)». Σπεύδει ωστόσο να σχολιάσει ότι η Deutsche Bank ακολουθεί τους κανόνες που προβλέπονται από τη συμφωνία «Βασιλεία ΙΙΙ» και ότι έχει συγκεκριμένες ευθύνες σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της και τα ρυθμιστικά αποθεματικά.

Η Κομισιόν, διά του Αρμόδιου Επιτρόπου, καταλήγει λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει νέες συζητήσεις σχετικά με αλλαγές στο ισχύον σύνολο των κανόνων της Επιτροπής της Βασιλείας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και ότι, ως παρατηρητής, υποστηρίζει αυτόν τον στόχο της μη αύξησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων, επικαλούμενη τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Β. Ντομπρόβσκις, στις οποίες εμφανιζόταν αρνητικός ως προς το Διεθνές Κανονιστικό Πλαίσιο (κείμενο που είχε τεθεί προς διαβούλευση από την Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ), είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της να αξιολογήσει τη διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για μια επικίνδυνη τράπεζα, τη στιγμή που κράτη-μέλη και η πραγματική οικονομία στην Ε.Ε. υποφέρουν από τη λιτότητα.

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Βασιλεία ΙΙΙ και Deutsche Bank

Σε πρόσφατη δήλωσή του στις 29 Σεπτεμβρίου, ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις, φάνηκε αρνητικός ως προς το κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Επιτροπή της Βασιλείας III (Διεθνές Κανονιστικό Πλαίσιο για τις Τράπεζες). Η Επιτροπή βρίσκεται έτσι σε διαφωνία με τις ΗΠΑ, την Επιτροπή Βασιλείας III και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή των νέων μέτρων για την αποτίμηση ρίσκου, τα οποία σκοπεύουν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank, με τη συνδρομή και του κ. Σόιμπλε, πιέζει για εγκατάλειψη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για άνοδο των επιτοκίων σε μια προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών διάσωσης της Deutsche Bank στους πολίτες και εξαίρεσης της γερμανικής τράπεζας από τους κανόνες της συνθήκης της Βασιλείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς δικαιολογεί τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος, όπου τεράστιοι τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η Deutsche Bank, έχουν τη δυνατότητα διατήρησης κακών χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία εξαντλείται από τη λιτότητα;

2. Γιατί η Επιτροπή δεν δέχεται το πλαίσιο που προβλέπει η συνθήκη της Βασιλείας III, για μια τράπεζα την οποία το ΔΝΤ χαρακτήρισε «επικίνδυνη» και η οποία έχει επωφεληθεί από την εξαγορά του ελληνικού χρέους, παραμένει δε βιώσιμη επί μακρόν λόγω των κρατικών δαπανών αλλά, αντίθετα, υποκύπτει στα συμφέροντά της;

Απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Dombrovskis εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την κατάσταση ή τις προθέσεις επιμέρους τραπεζών. Η Deutsche Bank υπόκειται στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Deutsche Bank υπόκειται στους κανόνες που προβλέπονται στην οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, που εισήγαγαν τις απαιτήσεις της ισχύουσας συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» στο δίκαιο της Ένωσης.

Καθόσον η Deutsche Bank έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως συστημικό σημαντικό ίδρυμα (G-SII), σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες, είναι υποχρεωμένη να διαθέτει πρόσθετα ρυθμιστικά αποθεματικά. Επιπλέον, η Deutsche Bank θα υπαχθεί στις προτάσεις της Επιτροπής της 23ης Νοεμβρίου 2016 βάσει των οποίων απαιτείται από το G-SII να διαθέτει συνολική ικανότητα απορρόφησης ζημιών ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξυγίανσης, σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το 2016, η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS) πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με το κοινό σχετικά με διάφορες πιθανές αλλαγές στο ισχύον σύνολο κανόνων της, που αποσκοπούν στη συγκράτηση της διακύμανσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων μεταξύ των τραπεζών, στον βαθμό που δεν δικαιολογείται από διαφορές ως προς τους κινδύνους.

Η Επιτροπή υποστηρίζει αυτόν τον ευρύ στόχο και τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες έχει την ιδιότητα του παρατηρητή και εκφράζει την ελπίδα ότι μπορεί να εξευρεθεί συμφωνία. Είναι σημαντικό τα τελικά πρότυπα να τηρούν την αρχή ενός πλαισίου ικανού να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο και να μην οδηγούν σε σημαντική συνολική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες στην Ευρώπη ή άλλες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v