Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία για το κλίμα

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ανησυχούν οι ειδικοί για ενδεχόμενη στροφή της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ λόγω των απόψεων Τραμπ.

Ανησυχία για το κλίμα

Το 2016 ήταν μια ακραία χρονιά για το παγκόσμιο κλίμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χρονιά που πέρασε ήταν η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα και σχεδόν 0,07 βαθμό Κελσίου πάνω από το ρεκόρ του 2015.

Σύμφωνα με μια μελέτη που συνέταξε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, οι επιφανειακές θερμοκρασίες πάνω από την ξηρά και τους ωκεανούς το 2016 αυξήθηκαν κατά 0,94 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. Σε ανάλογα συμπεράσματα έχουν καταλήξει η NASA και η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου που διαπίστωσαν από την πλευρά τους ότι το 2016 ήταν το θερμότερο έτος στην παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καύση των ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, και ο Ελ Νίνιο συνέβαλε στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Και όλα δείχνουν ότι το μέλλον δεν θα είναι τόσο ευοίωνο. Οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τράμπ για την κλιματική αλλαγή είναι γνωστές. Μάλιστα, η επιλογή του για τον νέο επικεφαλής στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), τον Scott Pruitt, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα περιορίσει τα στάνταρτ που έχουν τεθεί με τους κανονισμούς της ΕΡΑ, προκειμένου να ενισχύσει τη βιομηχανία, τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ καθώς και την εξόρυξη άνθρακα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τράμπ δεν έχει κρύψει την άποψή του για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη που τα χαρακτηρίζει ως φάρσα. Έχει μάλιστα ταχθεί ξεκάθαρα κατά των ανανεώσιμων πηγών, στηρίζοντας ευθέως τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ συντάσσεται ευθέως με όλους εκείνους που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, στενός συνεργάτης του είναι ο μεγιστάνας της Οκλαχόμα Χάρολντ Χαμ, ο οποίος έχει θησαυρίσει από την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου fracking. Δεν είναι εκείνοι που προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει μία στροφή της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Εάν δε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παραμείνει σταθερό, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, η αύξηση της θερμοκρασίας της γης να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού, τότε τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανώς θα αυξηθούν, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα απειληθούν ενώ η επιφάνεια της θάλασσας θα ανέβει έως το 2300 γύρω στο ενάμισι μέτρο. Εάν όμως η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει στους 2 βαθμούς, η επιφάνεια της θάλασσα θα αυξηθεί κατά 2 μέχρι 3 μέτρα. Αυτό θα οδηγούσε ασφαλώς σε αφανισμό πολλές παραθαλάσσιες πόλεις.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v