Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχητική η γεωπολιτική μεταβλητότητα, σύμφωνα με τον CEO της Nordea

Ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι ήδη έχουμε ζήσει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και υψηλής μεταβλητότητας. Αναμένει συνέχιση της ανησυχητικής τάσης και αναφέρθηκε στις κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις τράπεζες.

Ανησυχητική η γεωπολιτική μεταβλητότητα, σύμφωνα με τον CEO της Nordea

Το Brexit, οι φετινές εκλογικές μάχες στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την προεδρία Τραμπ, όλα είναι αιτίες ανησυχίας για το έτος που μπήκε, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης τράπεζας της Σκανδιναβίας.

«Πράγματι ανησυχώ. Θέλω να πω, πιστεύω ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι στην πραγματικότητα έχουμε ζήσει σε αυτό το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων, με γεωπολιτική μεταβλητότητα, ήδη για κάποιο διάστημα και πιθανώς θα δούμε κι άλλα τέτοια», εκτίμησε ο Casper von Koskull, διευθύνων σύμβουλος της Nordea Bank, μιλώντας στο CNBC από το Νταβός της Ελβετίας.

Το πολιτικό ημερολόγιο του 2017 έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ουσιαστικό πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε την Παρασκευή, ενώ εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία έχουν προγραμματιστεί για τους ερχόμενους μήνες. «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος αλλά την ίδια στιγμή (…) ρεαλιστής, γιατί έχουμε γεγονότα και χρειάζεται να μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε αυτά τα γεγονότα», σχολίασε ο von Koskull.

Ο CEO παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν τέλος και στις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών, ωστόσο ενθάρρυνε τις αρχές να υιοθετήσουν διαδικασίες που θα βασίζονται περισσότερο σε αποδείξεις.

«Χρειάζεται να έχουμε την εμπιστοσύνη της ευρύτερης κοινωνίας, άρα το κεφάλαιο είναι σημαντικό, αλλά το κεφάλαιο δεν είναι το παν. Εμπιστοσύνη δεν είναι μόνο το κεφάλαιο και ως εκ τούτου νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα και σε άλλα πράγματα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v