Επεισόδια σε διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον

Πορεία στο κέντρο της αμερικάνικης πρωτεύουσας πραγματοποίησαν διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Συγκρούσεις με αστυνομικούς και συλλήψεις.

Επεισόδια σε διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον

Ακτιβιστές, ντυμένοι στα μαύρα, έσπασαν καταστήματα και παρμπρίζ αυτοκινήτων σήμερα στην Ουάσινγκτον και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με σπρέι πιπεριού και κάνοντας χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης.

Όπως μεταδίδει το CNN, πάνω από 90 άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία. 

Περίπου 500 άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες, έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, έσπασαν την πρόσοψη ενός υποκαταστήματος της Bank of America, ενός εστιατορίου McDonald's και ενός καταστήματος της αλυσίδας Starbucks – όλα τους σύμβολα του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και σε ένα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει το σύνθημα: "Να κάνουμε τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά", παραφράζοντας το σλόγκαν "Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά" που χρησιμοποιεί τακτικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ταραξίες προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και έσπρωξαν κάδους απορριμμάτων και κουτιά εφημερίδων στη μέση του δρόμου.

"Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι ο Τραμπ δεν εκπροσωπεί αυτή τη χώρα. Εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα" είπε η Τζέσικα Ρέζνιτσεκ, μια 35χρονη εργαζόμενη σε μια Καθολική οργάνωση αρωγής η οποία δεν μετείχε στα βίαια επεισόδια.

Σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και εκτόξευσαν καθίσματα σε ένα υπαίθριο καφέ. Ένα μέλος της ομάδας "Δικυκλιστές υπέρ του Τραμπ" που βρισκόταν στην πόλη για να γιορτάσει την ορκωμοσία, χτυπήθηκε στο πρόσωπο όταν προσπάθησε να παρέμβει. "Ξέρω, νόμος και τάξη και όλα αυτά. Χρειαζόμαστε περισσότερη τάξη. Δεν είναι σωστό αυτό", είπε ο Μπομπ Χρίφκο, που τραυματίστηκε κάτω από το μάτι.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις με διαδηλωτές, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε "συντονισμένες επιθέσεις" και ότι περιπολικά υπέστησαν ζημιές.

Νωρίτερα, ακτιβιστές μιας άλλης ομάδας, της Disrupt J20 απέκλεισαν κατ' επανάληψη τα σημεία ελέγχου από τα οποία περνούσαν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Η Άλι Μακράκεν, εκ των οργανωτών της ομάδας αυτής, είπε ότι θέλουν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τα σχόλια που έχει κάνει ο Τραμπ για τις γυναίκες, τους παράνομους μετανάστες και τους μουσουλμάνους.

Στους δρόμους της πόλης επικρατούσε ένταση ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ. Δύο υποστηρικτές του νέου προέδρου, ο Κρις και η Κάρεν Κορτχάους, μετέφεραν ένα χαρτονένιο ομοίωμα του Τραμπ όταν έπεσαν πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών. "Ένας διαδηλωτής ήρθε καταπάνω μας και έκοψε το κεφάλι του Ντον. Τρέξαμε σε μια πιτσαρία και το ξανακολλήσαμε με ταινία", είπε η Κάρεν δείχνοντας στους δημοσιογράφους ένα βίντεο του επεισοδίου.

Αν και η Ουάσινγκτον ήταν το επίκεντρο, πολλές διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Τραμπ έγιναν και σε άλλες πόλεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο Λονδίνο, ακτιβιστές κρέμασαν ένα πανό με το σύνθημα "Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη" στην εμβληματική Γέφυρα του Πύργου.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται πάντως ότι θα είναι η αυριανή Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον, όπου οι οργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν 200.000 άνθρωποι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v