Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Οι μειώσεις παραγωγής πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο

Μετά τη συνάντηση των παραγωγών στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο, οι εξαγωγείς δήλωσαν ότι οι συνολικές μειώσεις έχουν αγγίξει το 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Καρφί» της Σαουδικής Αραβίας στη νέα πολιτική ενέργειας του Τραμπ.

ΟΠΕΚ: Οι μειώσεις παραγωγής πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο

Αξιωματούχοι από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο επάνω στις δεσμεύσεις τους να μειώσουν την παραγωγή αργού και να αυξήσουν τις τιμές παγκοσμίως.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih, δήλωσε ότι τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ και 11 παραγωγοί εκτός του καρτέλ έχουν προχωρήσει σε συνολικές μειώσεις 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, από όταν έκλεισαν οι δύο συμφωνίες στα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί περίπου 20% από το κλείσιμο των συμφωνιών και μετά, παρά τον ευρύ σκεπτικισμό για το αν οι μεγάλοι εξαγωγείς θα συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα.

Ο al-Falih απαξίωσε τις δηλώσεις της διακυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη νέα αμερικανική πολιτική ενέργειας, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ΟΠΕΚ αλλά να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με τους συμμάχους του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας.

«Εμείς στη Σαουδική Αραβία ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά, συλλογικά, εποικοδομητικά με την επερχόμενη διακυβέρνηση Τραμπ, ιδιαίτερα στην ενέργεια», σχολίασε ο υπουργός.

Το MarketWatch διευκρινίζει ότι οι εκτιμήσεις που δόθηκαν την Κυριακή το πρωί είναι προκαταρκτικές και οι αξιωματούχοι δεν προσέφεραν άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα δεν αναφέρθηκαν στην ποσότητα που μείωσαν τα μέλη του ΟΠΕΚ ή στο αν η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει περισσότερο, για να αντισταθμίσει το κενό από άλλα μέλη που δεν συμμορφώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v