Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία βλέπει «παραθυράκι» για την TPP παρά το «όχι» Τραμπ

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τις ΗΠΑ για τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου», τόνισε ο ανώτατος σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η Ιαπωνία επικύρωσε πρώτη την TPP και ενθαρρύνει και άλλα μέλη να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Η Ιαπωνία βλέπει «παραθυράκι» για την TPP παρά το «όχι» Τραμπ

Ο Ιάπωνας επικεφαλής της γραμματείας του υπουργικού συμβουλίου (Chief Cabinet Secretary) Yoshihide Suga παραδέχθηκε ότι η TPP (Trans-Pacific Partnership) αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη «μάχη» χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο μέχρι το 2018».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο ανώτατος σύμβουλος του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε αναγνώρισε τις δυσκολίες, παρότι το Τόκιο έχει πιέσει άλλα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία για να ενταθεί η πίεση προς τις ΗΠΑ. Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα υψώσει το ανάστημά της στη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων, για να αποτρέψει μια κίνηση προς τον προστατευτισμό.

«Μια TPP χωρίς τις ΗΠΑ θα είναι απίστευτα δύσκολη, αλλά έχουμε ένα παράθυρο μέχρι το 2018, όταν η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», επεσήμανε ο Suga. «Πιστεύουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια ευκαιρία να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου», τόνισε.

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα αποσυρθεί από την TPP μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πιθανή καταστροφή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σίνζο Άμπε -από τους κύριους υπερασπιστές της τοπικής εμπορικής συμφωνίας- έχει πιέσει την Ιαπωνία να επικυρώσει τη συμφωνία και να γίνει το πρώτο μεταξύ 12 μελών που ολοκλήρωσε τις εγχώριες διαδικασίες την περασμένη εβδομάδα.

Οι προκλήσεις στην TPP έρχονται μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο δύσκολων σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα, μαζί με την Κίνα και το Μεξικό, εξαιτίας του εμπορικού της ελλείμματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επίσης στοχοποιήσει την Toyota απειλώντας να την τιμωρήσει με «συνοριακό φόρο», σε περίπτωση που προχωρήσει με τα σχέδιά της να κατασκευάσει αυτοκίνητα Corolla στο Μεξικό.

Όλα αυτά έχουν κλονίσει τους Ιάπωνες νομοθέτες, οι οποίες θεωρούν τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας ως ακρογωνιαίο λίθο για την τοπική ασφάλεια.

«Οι ιαπωνικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τα 410 δισ. δολάρια και δημιουργούν 800.000 θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο Suga. «Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Όσο θα το μεταφέρουμε αυτό με σαφήνεια, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια ξεκάθαρη συμφωνία στο οικονομικό μέτωπο», εκτίμησε.

Ο ανώτατος σύμβουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φιλοξενία περίπου 50.000 αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία, καθώς και στο αίτημα του Τραμπ η ασιατική χώρα να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους. Ο σύμβουλος επέμεινε πως η Ιαπωνία ήδη πληρώνει παραπάνω από το μισό κόστος.

«Πιστεύω ότι οι δύο χώρες μπορούν να έχουν μια σωστή συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που πραγματικά παίζει η Ιαπωνία, περιλαμβανομένου του κόστους. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα», σχολίασε ο σύμβουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v