Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Tραμπ υπόσχεται μαζική μείωση φόρων και επιβολή δασμών

Δέσμευση για δραστική απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου. Απειλεί με δασμούς όσες εταιρίες μεταφέρουν μονάδες παραγωγής εκτός ΗΠΑ. Επαναδιαπραγμάτευση NAFTA, αποχώρηση από TPP.

O Tραμπ υπόσχεται μαζική μείωση φόρων και επιβολή δασμών

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε μείωση κατά 75% των ρυθμίσεων και των κανονισμών με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι εταιρείες, σε συνάντηση με περίπου 10 κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους της χώρας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των Tesla, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, Dell, Arconic και Under Urmour.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως θα επιβάλει μεγάλο διασυνοριακό φόρο στις εταιρείες που θέλουν να εισάγουν αγαθά στις ΗΠΑ, ενώ έχουν μεταφέρει μεταποιητικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Τόνισε ωστόσο πως όσες θέλουν να κατασκευάσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, θα λάβουν έγκριση το γρηγορότερο δυνατό.

Όπως υπογράμμισε, στόχος του είναι να φέρει πίσω στη χώρα τις χαμένες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε ακόμα πως σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη.

Επαναδιαπραγμάτευση NAFTA και αποχώρηση από TPP

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο κ. Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την έναρξη των διαδικασιών επαναδιαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά.

Ο κ. Τραμπ υπέγραψε και εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία TPP, μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξεκινήσει άμεσα εμπορικές διαπραγματεύσεις με κάθε συμβαλλόμενο μέρος της TPP ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του κ. Τραμπ θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με κάθε χώρα που είχε εμπλακεί στον TPP.

Στην ομάδα που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων θα μετέχει και ο Γουίλμπουρ Ρος, ο εκλεκτός του κ. Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v