Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρρευση ευρώ βλέπει ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ

Ο "εκλεκτός" του Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ δηλώνει πως θα σόρταρε το ευρώ, ενώ βλέπει θεμελιώδεις αλλαγές στην ΕΕ. Παράλογη η προσπάθεια της Ευρώπης να μπλοκάρει τη Βρετανία από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με χώρες εκτός ΕΕ.

Κατάρρευση ευρώ βλέπει ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ
Ο καθηγητής Τεντ Μάλοχ, από τον οποίο ο Ντοναλντ Τραμπ έχει ζητήσει να αναλάβει χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, δήλωσε στο BBC πως το ενιαίο νόμισμα μπορεί να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες, λέγοντας πως ο ίδιος «θα σόρταρε το ευρώ».

«Νομίζω πως είναι ένα νόμισμα που όχι μόνο οδεύει προς αφανισμό, αλλά έχει ένα πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε μάλιστα να καταρρεύσει τον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο. Δεν είμαι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα».

Αναφερόμενος στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε πως το καλύτερο θα ήταν ένα «καθαρό» Brexit, ενώ πρόσθεσε πως η όποια προσπάθεια της ΕΕ να μπλοκάρει τη Βρετανία από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα ήταν παράλογη και «σαν να προσπαθεί ένας σύζυγος να αποτρέψει τη σύζυγό του από το να κάνει παράνομο δεσμό».

Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία δεν μπορεί να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με χώρες εκτός ΕΕ, μέχρις ότου φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Ο κ. Μάλοχ δήλωσε επίσης πως «μου φαίνεται πως ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες γέρνει ευνοϊκά προς τη Γερμανία», ενώ εκτίμησε πως η διαπραγμάτευση ΗΠΑ-ΕΕ για την TTIP «έχει πεθάνει».

Παράλληλα, εκτίμησε πως οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεμελιώδεις αλλαγές της ΕΕ.

«Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος πως θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία να διαπραγματευτούμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», σχολίασε.

«Θα υπάρξουν δυνητικά διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες; Νομίζω πως υπάρχει μεγαλύτερη προοπτική γι’ αυτό, σε μια αλλαγμένη πολιτική πραγματικότητα».

«Νομίζω πως ο Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται στους υπερεθνικούς οργανισμούς, πιστεύει στα έθνη-κράτη, στις διμερείς σχέσεις και νομίζω πως θεωρεί ότι η ΕΕ έχει κάνει υπερβάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v