Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρυθμό 1,6% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το 2016

Το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα επιβράδυνε την ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο. Βουτιά 4,3% για τις εξαγωγές. Αύξηση 2,5% στις καταναλωτικές δαπάνες.

Με ρυθμό 1,6% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το 2016

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάπτυξη 2,2%.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το προηγούμενο τρίμηνο η αμερικάνικη οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5%.

Για το σύνολο του έτους, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με 1,6%, έναντι 2,6% το 2015. Είναι η 11η διαδοχική χρονιά που η ανάπτυξη δεν υπερβαίνει το 3%.

Το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο αποτελεί αρνητικό στοιχείο για το ΑΕΠ, ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο βαρίδι για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Οι εξαγωγές βούτηξαν 4,3% ενώ οι εισαγωγές πραγματοποίησαν άλμα 8,3%.

Η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό πάνω από 3% αν το εμπορικό έλλειμμα παρέμενε αμετάβλητο. Συγκεκριμένα, το εμπόριο στέρησε 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε προσθέσει 0,85 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν με ρυθμό 2,5% το τέταρτο τρίμηνο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v