Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ

«Τρομοκρατική ενέργεια κατά Μουσουλμάνων» η επίθεση, λέει ο πρωθυπουργός του Καναδά. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τρεις ενόπλους.

Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε τέμενος στο Κεμπέκ την ώρα της βραδινής προσευχής την Κυριακή, με τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau να χαρακτηρίζει το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση κατά μουσουλμάνων».

Η αστυνομία δήλωσε πως έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υπόπτους, ούτε και έκανε αναφορά στους λόγους της επίθεσης.

Αρχικά, έγινε λόγος για πέντε νεκρούς, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως έως και τρεις ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ κατά περίπου 40 ανθρώπων εντός του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη του Κεμπέκ. Η αστυνομία όμως δήλωσε πως μόνο δύο άτομα εμπλέκονται στην επίθεση.

«Έξι άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν -οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 35 έως 70 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας πως οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως «καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια κατά μουσουλμάνων σε ένα κέντρο λατρείας και προσευχής».

«Οι μουσουλμάνοι Καναδοί αποτελούν σημαντικό μέρος του εθνικού μας ιστού, και αυτές οι παράλογες πράξεις δεν έχουν τόπο στις κοινωνίες , τις πόλεις και τη χώρα μας».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο ο Trudeau δήλωσε πως ο Καναδάς θα υποδεχθεί πρόσφυγες, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει το αμερικανικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, είδε αστυνομία με βαρύ οπλισμό να μπαίνει στο τέμενος μετά το επεισόδιο που ξεκίνησε κατά τις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ετιέν Ντογιόν αρνήθηκε να δηλώσει εάν υπήρχε κάποιος ένοπλος στο κτίριο ακόμα.

«Ο ένας ένοπλος πυροβολούσε και φώναζε Allahu Akbar», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Canada ένας επιζών της επίθεσης στο τέμενος στην πόλη Κεμπέκ του Καναδά.

«Οι σφαίρες έβρισκαν ανθρώπους που ήταν εκεί για να προσευχηθούν, άνθρωποι που προσεύχονταν, έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο επιζών από την επίθεση στο τζαμί στην καναδική πόλη.

«Μία σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου», συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράστες μιλούσαν και πολύ καλά γαλλικά.



This June, during the Muslim holy month of Ramadan, a pig's head was left on the doorstep of the in City . pic.twitter.com/23Ndkboxrd

View image on Twitter
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v