Βρετανία: Πιο αδύναμη από το 2015 η ανάπτυξη στις τιμές κατοικιών

Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αντανακλά επιβράδυνση από το 4,4% του Δεκεμβρίου. Σε μηνιαίους όρους ενισχύθηκαν 0,2%, μετά το άλμα 0,8% το Δεκέμβριο.

Βρετανία: Πιο αδύναμη από το 2015 η ανάπτυξη στις τιμές κατοικιών

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα με τον πιο βραδύ ετήσιο ρυθμό εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ενώ οι προοπτικές μιας πιο αδύναμης ανάπτυξης θέσεων εργασίας και του αυξημένου πληθωρισμού, είναι πιθανό να επηρεάσουν κι άλλο τις τιμές το 2017, όπως εκτίμησε σήμερα η στεγαστική τράπεζα Nationwide.

Η τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδό τους από τον Νοέμβριο του 2015 και μετά, ενώ το ποσοστό αντανακλά επιβράδυνση σε σχέση με το 4,5% του Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι οικονομολόγοι του πρακτορείου είχαν προβλέψει μια οριακά μικρότερη επιβράδυνση σε 4,4%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,2%, έπειτα από ένα άλμα 0,8% το Δεκέμβριο.

«Η προοπτική για την αγορά κατοικιών παραμένει μουντή, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές», εξήγησε ο Robert Gardner, οικονομολόγος της Nationwide.

Όπως πρόσθεσε, επιβραδύνεται ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας από τη βρετανική οικονομία, ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η τράπεζα προβλέπει ότι η ετήσια άνοδος στις τιμές κατοικιών θα επιβραδυνθεί περίπου στο 2% το 2017.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας γνωστοποίησε την Τρίτη πως οι τράπεζες ενέκριναν το Δεκέμβριο τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια από το Μάρτιο και μετά, ωστόσο αυτή η άνοδος δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v