Τα ευρωομόλογα είχαν το χειρότερο μήνα στην ιστορία τους

Οι αποδόσεις των γαλλικών και ιταλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού τίτλου αναφοράς, εκτοξεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Οι αποκλίσεις διευρύνονται, ενώ αναμένεται επιδείνωση σε περίπτωση ρίσκων από τις εκλογές.

Τα ευρωομόλογα είχαν το χειρότερο μήνα στην ιστορία τους

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα είχαν τον Ιανουάριο το χειρότερο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα μεγάλα πολιτικά ρίσκα σε ολόκληρη την ευρωζώνη ενέτειναν τις εικασίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να τερματίσει αιφνίδια το πρόγραμμα αγορών ομολόγων το 2018.

Με γενικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για φέτος σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, εν μέσω αυξημένης ρητορικής κατά του ευρώ, οι αποδόσεις στα γαλλικά και ιταλικά ομόλογα εκτοξεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδά τους σε σχέση με το γερμανικό χρέος αναφοράς, από το 2014.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής και οι εικασίες ότι η τόνωση της ΕΚΤ φτάνει στο τέλος της, οδηγούν σε ένα πιο ζοφερό μέλλον για τους επενδυτές σε ομόλογα που έχουν συνηθίσει στη «μόνωση» των ευρωπαϊκών χρεογράφων από τις πολιτικές εντάσεις, χάρη στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Ως εκ τούτου, οι αποκλίσεις των αποδόσεων των ομολόγων έχουν διευρυνθεί σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από όταν ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση το 2015, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν επιδείνωση εάν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι από τις εκλογές, ιδιαίτερα μετά τις ακραίες αντιδράσεις της αγοράς στην νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η κίνηση της αγοράς υπαινίσσεται ότι οι επενδυτές δεν πείθονται από τον Μάριο Ντράγκι και τις δηλώσεις του πως οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν σκέφτονται να περιορίσουν την τόνωση. «Η αγορά προφανώς δεν πείθεται από αυτό (…) Βλέπει ότι η ποσοτική χαλάρωση πρέπει σύντομα να τελειώσει», επιβεβαίωσε ο Mark Nash, επικεφαλής ομολόγων παγκοσμίως στην Old Mutual Global Investors.

Τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μπορεί να πιεστούν κι άλλο αν «οι αγορές συνεχίσουν να ανησυχούν για τη συνοχή της ευρωζώνης», προειδοποίησε ο Nash.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v