ΗΠΑ: Σε υψηλά τεσσάρων ετών το εμπορικό έλλειμμα το 2016

Το έλλειμμα διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και μετά, ενώ η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ εμφάνισαν πλεόνασμα ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '70. Το έλλειμμα με την Κίνα είναι μακράν το μεγαλύτερο, παρότι ο Τραμπ εστιάζει στο Μεξικό.

ΗΠΑ: Σε υψηλά τεσσάρων ετών το εμπορικό έλλειμμα το 2016

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε ελαφρώς το 2016 σε 502,3 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας τα υψηλότερά επίπεδά του εδώ και τέσσερα χρόνια και υπερτονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διακυβέρνηση Τραμπ για να φέρει σε ισορροπία τις προοπτικές της χώρας στο εμπόριο.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε πέρυσι, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν πιο ραγδαία από τις εισαγωγές, πράγμα που οφείλεται στην αδύναμη παγκόσμια οικονομία και στο ισχυρό δολάριο που καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα πιο ακριβά για ξένους αγοραστές.

Τη χρονιά που πέρασε, το εμπορικό έλλειμμα ήταν το μεγαλύτερο από το 2012 και μετά, ενώ η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισαν πλεόνασμα ήταν στα μέσα δεκαετίας του ’70, υπό διακυβέρνησης Τζέραλντ Φορντ.

Το έλλειμμα με το Μεξικό, αυτό που θέλει μανιωδώς ο Ντόναλντ Τραμπ να εξαλείψει, αυξήθηκε κατά 4,2% σε 63,2 δισ. δολάρια το 2016, αριθμός που σηματοδοτεί υψηλά πέντε ετών.

Ωστόσο το έλλειμμα με την Κίνα είναι μακράν το μεγαλύτερο μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Αν και το έλλειμμα υποχώρησε κατά 5,5% την περασμένη χρονιά, εξακολουθεί να ανέρχεται σε 347 δισ. δολάρια συνολικά. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από τα τρία πέμπτα του συνολικού αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

Τον Δεκέμβριο, στο μεταξύ, το έλλειμμα περιορίστηκε όπως αναμενόταν. Τον τελευταίο μήνα του έτους μειώθηκε κατά 3,2% σε 44,3 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων των οικονομολόγων του MarketWatch για 44,9 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,7%, κυρίως χάρη σε υψηλότερες αποστολές επιβατηγών αεροπλάνων και εξαρτημάτων.

Οι εισαγωγές σημείωσαν μικρότερη άνοδο της τάξης του 1,5%, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση για φάρμακα, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v