Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED: Πιο απαισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ

Πιο απαισιόδοξη εμφανίζεται η FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2008 με βάση τις νέες προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα. Εκτιμούν ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με υψηλότερο ρυθμό από τις αρχικές προβλέψεις.

FED: Πιο απαισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ
Έτοιμη για νέες μειώσεις επιτοκίων εμφανίζεται η FED με βάση τα δημοσιευμένα πρακτικά της συνεδρίασης της 29/30 Ιανουαρίου εκφράζοντας ωστόσο στην ανησυχία για τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Παράλληλα εμφανίζεται προβληματισμένη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2008 με βάση τις νέες προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κινηθεί μεταξύ 1,3% και 2,0% το τρέχον έτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων 1,8% και 2,5%.

Προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με υψηλότερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν πραγματοποιήθεί τον Οκτώβριο του 2007.

Επιφυλακτική εμφανίζεται και για τη ανεργία καθώς εκτιμά ότι θα ενισχυθεί στο 5,2% με 5,3% το 2008, από 4,8% με 4,9% προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια τα μέλη της FED εμφανίζονται έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομία να ”ξαναβρεί το βηματισμό της”, αλλά τονίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως απαιτήσουν αυξήσεις των επιτοκίων, όταν ανακάμψει η οικονομία.

Χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια σταθεροποίησης στην χρηματοπιστωτική αγορά και στα ακίνητα οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν ακόμη και μετά την νέα μείωση, αναφέρεται στα πρακτικά της FED.

Ωστόσο επισημαίνεται πως όταν ανακάμψει η οικονομία ενδεχομένως να χρειαστούν αυξήσεις των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v