Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Κορέα: Συνελήφθη ο επικεφαλής της Samsung

Ο αντιπρόεδρος της Samsung θα ανακριθεί αύριο. Οι κατηγορίες αφορούν σε δωροδοκία ατόμων του στενού κύκλου της προέδρου της Ν. Κορέας, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει τον έλεγχο του ομίλου.

Ν. Κορέα: Συνελήφθη ο επικεφαλής της Samsung

Συνελήφθη στη Νότια Κορέα ο επικεφαλής της Samsung Group Jay Y. Lee, για τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταρακούνησε τα ανώτατα επίπεδα εξουσίας της χώρας, επιφέροντας νέο πλήγμα στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphone και τσιπ μνήμης στον κόσμο. 

Ο 48χρονος Lee είναι ύποπτος για συμμετοχή σε σκάνδαλο που οδήγησε σε παραπομπή της προέδρου της Νότιας Κορέας Park Guen-hye στη Δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο, αναφέρει το Reuters. 

Το γραφείο του ειδικού Εισαγγελέα της Νότιας Κορέας δήλωσε πως σκοπεύει να απαγγείλει κατηγορίες στον Lee για θέματα που δεν αφορούν μόνο στις κατηγορίες για δωροδοκία αναφορικά με τη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση της χώρας το 2015 για τη συγχώνευση δύο συνδεδεμένων με τη Samsung εταιρειών. 

Οι κατηγορίες κατά του Lee σχετίζονται με την ευρύτερη διαδικασία της διαδοχής ηγεσίας της Samsung, ανέφερε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζουν το αν ο αντιπρόεδρος της Samsung Electronics εμπλέκεται στην παροχή μέχρι και 43 δισ. γουόν (38 εκατ. δολάρια), προς όφελος ατόμου του στενού κύκλου της προέδρου Park Geun-hye, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης στη διαδοχή του στη διοίκηση του ομίλου που ίδρυσε ο παππούς του και του οποίου προσπαθούσε να κατοχυρώσει τον έλεγχο.

Ο Lee πρόκειται να ανακριθεί αύριο Σάββατο. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, περιλαμβανομένων όλων των σταδίων της διαδικασίας και των εφέσεων, μπορεί να πάρει μέχρι και 18 μήνες μέχρι να γίνει κάποια δίκη και να βγει ετυμηγορία. Η απόφαση για τη σύλληψη πάρθηκε εξαιτίας του ενδεχόμενου κινδύνου ο αντιπρόεδρος να καταστρέψει αποδείξεις ή να εξαφανιστεί, εξήγησε εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου της Σεούλ.

Ο Lee, ο οποίος ανέμενε την απόφαση του δικαστηρίου σε ένα κέντρο κράτησης στη Σεούλ, θα παραμείνει εκεί μέχρι να ανακριθεί, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας για σύλληψη του προέδρου της Samsung, Park Sang-Jin.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια στις μελλοντικές διαδικασίες στο δικαστήριο», δήλωσε ο τεχνολογικός κολοσσός σε ανακοίνωσή του. Οι μετοχές της εταιρίας υποχώρησαν λιγότερο από 1% στη Σεούλ, αν και πριν τη σύλληψη, η μετοχή σημείωνε άνοδο 5,5% φέτος, έπειτα από το ράλι 43% το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v