Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Νορβηγία προειδοποιεί για το κρατικό της fund

Η μεγαλύτερη κυβερνητική δεξαμενή μετρητών στον κόσμο κινδυνεύει να χάσει το 50% των κεφαλαίων της μέσα σε 10 χρόνια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Η κυβέρνηση πήρε χρήματα για πρώτη φορά το '16 και μάλλον θα συνεχίσει φέτος.

Η Νορβηγία προειδοποιεί για το κρατικό της fund

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας προχώρησε σε ακόμη πιο έντονη προειδοποίηση για την αυξανόμενη δαπάνη εσόδων από το πετρέλαιο και σκιαγράφησε σενάρια για απώλεια 50% στα κεφάλαια του μεγαλύτερου κρατικού fund στον κόσμο, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Oystein Olsen τόνισε πως η διαρκής άνοδος στη δαπάνη μετρητών από το πετρέλαιο, τα οποία πλέον αντιστοιχούν περίπου στο 20% του προϋπολογισμού και στο 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα πρέπει να σταματήσει για να προστατευθεί το fund 900 δισ. ευρώ, δηλαδή η μεγαλύτερη κυβερνητική δεξαμενή μετρητών στον κόσμο.

«Με υψηλά επίπεδα δαπάνης των εσόδων από το πετρέλαιο, υπάρχει κίνδυνος απότομης μείωσης στο κεφάλαιο του fund», ανέφερε ο Olsen την Πέμπτη στο Όσλο, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμβεί αν μια παγκόσμια ύφεση πυροδοτήσει και πτώση στα έσοδα πετρελαίου και χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις του κεφαλαίου του fund», εξήγησε.

Η αφαίρεση κεφαλαίων από το fund, από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί περίπου 25% φέτος, έπειτα από μια ιστορική, πρώτη εκροή πέρυσι. Η κυβέρνηση της οποίας ηγούνται οι συντηρητικοί, αναγκάστηκε πέρυσι να πάρει για πρώτη φορά χρήματα από το fund πετρελαίου, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού και να προστατεύσει την οικονομία εν μέσω βουτιάς στις τιμές του μαύρου χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v