Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Απροσδόκητη πτώση στις πωλήσεις λιανικής τον Ιανουάριο

Οι Βρετανοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να πιέζονται από την άνοδο του πληθωρισμού. Ο όγκος αγαθών που πωλήθηκαν τον Ιανουάριο υποχώρησε 0,3%, ενώ οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν σε 1,5%.

Βρετανία: Απροσδόκητη πτώση στις πωλήσεις λιανικής τον Ιανουάριο

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, πράγμα που υπονοεί πως οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να πιέζονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο όγκος αγαθών που πωλήθηκαν το Γενάρη σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα υποχώρησε κατά 0,3% μετά τη βουτιά 2,1% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS.

Στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,4%. Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις σε βάθος τριμήνου από το 2013, τονίζει το Bloomberg.

Τα νούμερα ενισχύουν τις ενδείξεις πως έχει αρχίσει σταδιακά να υλοποιείται η χαλάρωση που αναμενόταν στη δαπάνη των νοικοκυριών, καθώς οι Βρετανοί βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να διαβρώνεται από τις αυξανόμενες τιμές. Αυτό απειλεί την οικονομία, της οποίας η ανάπτυξη βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές.

Τα στοιχεία δείχνουν «τα πρώτα σημάδια πτώσης στην υποβόσκουσα τάση, από το Δεκέμβριο του 2013 και μετά», επεσήμανε η στατιστικός της ONS, Kate Davies, εξηγώντας ότι «αυτά τα σημάδια υπαινίσσονται πως οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι σημαντικοί παράγοντες γι’ αυτή την επιβράδυνση».

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν πτώσεις τις τιμές των τροφίμων, των αγαθών νοικοκυριού και των προϊόντων που προσφέρονται online. Αυτό οδήγησε τις πωλήσεις μόλις 1,5% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ποσοστό που αντιστοιχεί στον πιο αδύναμο ετήσιο ρυθμό εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Εξαιρώντας τα καύσιμα αυτοκινήτων, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% στο μήνα.

Παράλληλα αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου σε πτώση 2,1% στις συνολικές πωλήσεις, από προηγούμενη εκτίμηση για υποχώρηση 1,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το Μάιο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v