Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bill Gates: To ρομπότ που παίρνει τη δουλειά σου πρέπει να φορολογείται

Οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ρομπότ, υποστηρίζει ο Bill Gates. Τα έσοδα θα κατευθύνονται για τη στήριξη εργαζομένων σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Bill Gates: To ρομπότ που παίρνει τη δουλειά σου πρέπει να φορολογείται

Το ότι ένας εργαζόμενος δεν είναι «ζωντανός» δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πληρώνει φόρους, σύμφωνα με τον Bill Gates.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Quartz, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft υποστήριξε πως η εργασία των ρομπότ πρέπει να φορολογείται όπως και η ανθρώπινη εργασία.

«Δεν μπορείς απλά να πεις όχι σε αυτό το φόρο εισοδήματος» ανέφερε ο κ. Gates.

Όπως επισημαίνει το Business Insider, ο Gates συμμετέχει εδώ και χρόνια στη συζήτηση για την απειλή που θέτει η εξέλιξη των ρομπότ στις θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται πως το 2013, έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκε ότι τα ρομπότ μπορεί να εκτοπίσουν το 50% των θέσεων εργασίας από το 2023 ως το 2033. Με βάση έκθεση της McKinsey που δημοσιεύτηκε το 2015, η σημερινή τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το 45% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στη συνέντευξη του στο Quartz, ο κ. Gates δήλωσε πως δεν πρέπει να επιτραπεί στους κατασκευαστές των ρομπότ να αποκομίσουν τα κέρδη που παράγει η αυτοματοποιημένη εργασία χωρίς να πληρώσουν κάποιου είδος φόρο.

Ο φόρος θα κατευθύνεται για την στήριξη των εργαζομένων σε τομείς όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχουμε σήμερα και να απελευθερώσει εργασία, ας κάνουμε καλύτερη δουλειά στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ας έχουμε αίθουσες με μικρότερο αριθμό μαθητών, ας βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ξέρετε όλες αυτά είναι πράγματα όπου η ανθρώπινη δυνατότητα για αλληλοκατανόηση είναι πολύ, πολύ μοναδική. Και είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα τεράστιο έλλειμμα ανθρώπων σε αυτούς τους τομείς» ανέφερε. 

H ιδέα του κ. Gates δεν είναι τελείως θεωρητική.

Ευρωβουλευτές είχαν εξετάσει μια πρόταση φορολόγησης των ιδιοκτητών ρομπότ για την πληρωμή των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά στις 16 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απέρριψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v