Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχεί η ΕΚΤ για το πώς θα αναγγείλει το τέλος του QE

Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας αναρωτιούνται πώς θα καταστρώσουν την έξοδο από το QE και τα αρνητικά επιτόκια. Πηγές αναφέρουν πως μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή για αναθεώρηση του guidance, κάτι που ζητά ο Ιβ Μερς.

Ανησυχεί η ΕΚΤ για το πώς θα αναγγείλει το τέλος του QE

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς θα πουν στον κόσμο πως πλησιάζει το τέλος της εποχής της άνευ προηγουμένου τόνωσης, αναφέρουν πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η πρόταση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ιβ Μερς για αναθεώρηση του guidance της ΕΚΤ για τις μελλοντικές της ενέργειες έχει αναγκάσει τους φορείς χάραξης πολιτικής να εστιάσουν στο πώς θα καταστρώσουν την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια. Αν και η ισχυροποίηση της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί να δικαιολογεί την αλλαγή στη ρητορική, μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως αυτό θα οδηγήσει σε πιο σφικτές συνθήκες στην αγορά, κάτι που θα υπονομεύσει τα τωρινά μέτρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Eurosystem που επικαλείται το πρακτορείο.

Αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή για μια αναθεώρηση στις επίσημες προβλέψεις του διοικητικού συμβουλίου, ανέφεραν αυτά τα πρόσωπα. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην προσπάθεια να δικαιολογήσει το γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται τόση τόνωση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο και η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Μπορεί, ωστόσο, η πίεση που δέχεται να χαλαρώσει κάπως μέχρι το καλοκαίρι, στην περίπτωση που αυτή η ανάκαμψη εξακολουθεί να δείχνει εύρωστη μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία και καθώς «ξεδιπλώνεται» η οικονομική πολιτική του Τραμπ -κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v