Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: Υπερκοστολογημένες 30% οι γερμανικές κατοικίες

Σημερινή έκθεση της κεντρικής τράπεζας ενισχύει τους φόβους για φούσκα στη γερμανική αγορά ακινήτων. Τα ποσοστά ιδιοκτησίας στη χώρα είναι πολύ χαμηλά, ωστόσο οι τιμές αυξάνονται πολύ και συνεχόμενα από το 2010 και μετά.

Bundesbank: Υπερκοστολογημένες 30% οι γερμανικές κατοικίες

Οι κατοικίες στις γερμανικές πόλεις είναι υπερκοστολογημένες κατά μέχρι και 30%, προειδοποίησε σήμερα η Bundesbank, ενισχύοντας τους φόβους για φούσκα στην αγορά ακινήτων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έπειτα από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πέρυσι άνοδο 8% σε 127 πόλεις, από μια μέση αύξηση 6,75% κάθε χρόνο την περίοδο μεταξύ 2010 και 2015, επεσήμανε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά δύο τρίτα από το 2010 στις επτά μεγαλύτερες πόλεις της χώρας: το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, την Κολωνία, τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ.

Η τράπεζα ανέφερε πως ο ρυθμός ανόδου «ξεπέρασε την ανάπτυξη που υποστηρίζεται από τους θεμελιώδεις δημογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες». Τα χαμηλά κόστη δανεισμού –ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ- εξηγούν μόνο ένα μέρος αυτής της δυναμικής, τόνισε.

Η Γερμανία έχει από τα μικρότερα ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, πράγμα που την έχει βοηθήσει να αποφύγει το είδος των υπερβολών που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες. Μόνο περίπου οι μισοί Γερμανοί είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού τους, έναντι ποσοστό περίπου δύο τρίτων στη γειτονική Γαλλία.

Ωστόσο οι τιμές των γερμανικών κατοικιών αυξάνονται πολύ από το 2010 και μετά, καθώς η χώρα ανέκαμψε γρήγορα από τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι επενδυτές αναζήτησαν ένα ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Οι πιέσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια με την προσφυγική κρίση και τους πρόσφυγες που αναζητούν στέγαση, σημειώνει το MarketWatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v